Ještě jednou k výzvám, aby Petrohraďané "mluvili správně rusky"

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku"Mluvte kultivovaně" napsal Lubomír Molnár, který žil sedm let v Moskvě, že přízvuky, uvedené na publikovaném plakátu v petrohradském metru, jsou regionální, nikoliv spisovná ruština, a že tedy jde o přehnaný lokálpatriotismus.

No nejsem si tak stoprocentně jist, protože ty plakáty pojednávají o nejrůznějších aspektech ruského jazyka a tento například cestujícím v metru vštěpuje, jaké mají používat správné idiomy a obraty :) To už nebývá rysem regionálního dialektu.

Konzultoval jsem to s Rusy - samozřejmě pouze Petrohraďany - a ti opakovali, že cílem není prosazovat lokálpatriotismus - konec konců vědkyně, která poučné plakáty uvádí, je autorka slovníků spisovné ruštiny - spíš - a k tomu se stavěli i Petrohraďané posměšně - prezentovat obyvatele Petrohradu jako představitele ultracivilizované vrstvy ruského národa.

Co se týče zákonů postihujících homosexualitu, bylo mi vysvětleno, že Putinova vláda neustále vydává nejrůznější nesplnitelné, byrokratické a běžný život omezující zákony, nikdo je ale nedodržuje. Ty zákony se totiž - přesně podle sovětského vzoru - používají pouze proti těm lidem, které chce vláda kvůli něčemu dostat.

Bohužel, proběhla nicméně zpráva, že byli zatčeni dva mladí homosexuálové za to, že se na veřejnosti drželi za ruce - bylo to kvalifikováno jako "propaganda ve prospěch homosexuality".

0
Vytisknout
6724

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2013