Snowden opustil Hong Kong, je na cestě do Moskvy

23. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec americké bezpečnostní služby NSA Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže dnes opustil Hong Kong a je na cestě do Moskvy. Podle hongkongských úřadů žádost o extradici není zcela v souladu s místními zákony. Hongkong uvedl, že americká žádost o Snowdenovo zatčení obsahovala "formální nedostatky" a požádal americkou vládu, aby objasnila, dříve než se Hongkong měl zabývat případem Snowdenova vydání, zda skutečně monitorovala digitální provoz občanů Hongkongu, jak zdokladoval Snowden.

Snowden odletěl do Moskvy a jeho cílovou destinací může být Ekvádor nebo Island, tvrdí list China Morning Post. Snowdena doprovází tým odborníků a právníků z Wikileaks. Jeho cílem prý bude podle Wikileaks "demokratická země". Deník Guardian uvedl, že není vyloučeno, že Snowden pocestuje z Moskvy přes Kubu do Venezuely. To že Hong Kong nechal Snowdena odcestovat zřejmě vyvolá hněv Washingtonu.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov uvedl: "Nevím, [zda plánuje zůstat v Moskvě]. Dověděl jsem se o jeho možném příletu z tisku. Nevím nic." Dodal, že Snowdenova žádost o případný azyl by byla zpracovávána stejně jako jiné žádosti.

Americké úřady Snowdena obvinily z uloupení vládního majetku, nepovoleného zveřejnění bezpečnostních informací a záměrného zveřejnění utajovaných informací osobou bez povolení. Požádaly hongkongské úřady o vydání Snowdena do USA.

Ten nedávno mj. obvinil americké zpravodajské služby z odposlouchávání čínských mobilních operátorů a sledování pekingské univerzity Tsinghua. Předtím publikoval informace o tom, že americké bezpečnostní služby mají přístup k emailům, údajům ze sociální sítě Facebook, vyhledávače Google a řady dalších elektronických komunikačních zdrojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7133

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2013