Pravice a Rusnokova vláda

25. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Pravicová koalice ODS+TOP09+LIDEM má možná 101 poslanců pro podporu vlády Miroslavy Němcové v této chvíli, kdy ji sjednocuje odpor proti prezidentu Zemanovi. Ještě nedávno však Miroslav Kalousek vymyslel a skrze TOP09 diktoval ODS nutnost "ověřit" si tuto většinu v tajné volbě předsedy Sněmovny. Že většinu ve Sněmovně nemá, připustil již dříve expremiér Nečas, přičemž vláda Němcové má stát na tomtéž půdorysu jako vláda Nečasova. Kromě toho nikdo nemůže vědět, co udělá nikým nevolená strana LIDEM, která již jednou zradila, a to totiž projekt, za který byla voliči zvolena do Sněmovny. LIDEM nemá politickou budoucnost a Rusnokova vláda bude mít možnost nabízet posty ve státních firmách nebo státní správě, o něž mohou mít lidé z vedení LIDEM zájem.

Představa, že prezident Zeman jmenováním premiéra Rusnoka obešel nějakou 101 většinu ve Sněmovně, se mi zdá proto iluzorní. Spíše se zdá, že spojením Rusnokovy vlády, aspoň rétoricky, s jedinou možnou cestou k předčasným volbám získá na svou stranu KSČM, ČSSD, VV a možná (za úplatu posty) i LIDEM. Pravice měla mít kousek sebereflexe a navrhnout vládu Miroslavy Němcové jako přechod k předčasným volbám a dohodnout se na tomto kompromisu s opozicí. Pak by byl prezident bez manévrovacího prostoru. Místo toho však Kalousek přišel s diktátem testování většiny 101 hlasů v tajných volbách předsedy Sněmovny, a tím udělal z trojkoaličního projektu frašku. Místo trapného, zřejmě neúspěšného a tahanice vyvolávajícího volení předsedy Sněmovny převzal prezident Zeman iniciativu a postavil politickou scénu před to, jak se postaví k Rusnokově vládě. Je zřejmé, že v následujících debatách nebude možno ze strany pravice používat stále téhož argumentu proti Rusnokovi: Zeman nám nedal šanci s Němcovou, my nezvedneme ruce pro Rusnokovu vládu.

Kalousek sice už přišel s tím, že Zeman a Rusnok směřují zemi k rozpočtovému provizoriu, protože přece musejí vědět, že pravicová většina (najednou ji není třeba testovat v tajné volbě) jim rozpočet nikdy neschválí, ale ono se to může obrátit právě proti pravici samotné: pokud Rusnokova vláda uspěje ve veřejné debatě, připraví solidní rozpočet a získá na svou stranu odbory a zaměstnavatele, bude to pravice, koho společnost bude vnímat jako dětinskou a hystericky ukřivděnou na úkor této země, pokud pro rozpočet nezvedne ruce. A dokonce je možné, že -- jak už jsem zmínil -- gravitační síla Rusnokovy vlády vytvoří ve Sněmovně jinou většinu, takže jádro ODS a TOP09 nebude už k ničemu zapotřebí.

Prezidentova sázka na Rusnokovu vládu je podle mého názoru sázkou na tvárnost sněmovní většiny a na návrat do dob, kdy ministr vnitra úřednické vlády Jana Fischera Martin Pecina (který je prý žhavým kandidátem na tutéž pozici ve vládě Rusnokovově) spolu s paní nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou vyhlašovali, že v boji proti korupci otevřou staré kauzy, přičemž se samozřejmě nic nestalo. Změny ve vyšetřování přitom přišly až po tlaku VV jako součástí pozdější Nečasovy vlády, který vedl k odvolání Vesecké i policejního prezidenta Martinů. Chce-li ovšem pravice omezit trvání Rusnokovy vlády, může využít současné, a podotýkám, že možná pouze současné, vůle levicových stran co nejdříve rozpustit Sněmovnu. Bude-li s tím váhat, může nakonec Rusnokova vláda získat ve Sněmovně většinu nebo aspoň připravit solidní rozpočet a vydírat Sněmovnu rozpočtovým provizoriem.

Pravice měla využít nabídky levicových stran, vedoucí k předčasným volbám, již dávno a v zájmu země. Případné pokračování Nečasovy vlády s premiérkou Němcovou by bylo tak jako tak fiasko a představovalo by pouze předvolební přetahovanou mezi TOP09 a ODS. Dnes, pokud pravice přijde za levicí s prosíkem, bude to jistě prezident Zeman vydávat za své vítězství, nicméně ve skutečnosti by tím jeho magnetická moc na sněmovní většinu skrze Rusnokovu vládu značně oslabila. Prostor, který prezident má, je daný nepohotovostí a hloupostí pravice. Zatím se přetahovala mezi sebou a dostala do nechráněné branky gól. Měla by si tedy uvědomit, že hraje hru na jiném hřišti, než je to, vymezené rivalitou ODS a TOP09. A pokud si to brzy neuvědomí, může být už z hřiště ven a ve Sněmovně může být zcela jiná většina, většina pro Rusnokovu vládu, která může výrazně ovlivnit i výsledek příštích voleb.

0
Vytisknout
15519

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013