Žaneta Šubjaková: Do týdne mi hrozí katastrofa

16. 7. 2013

čas čtení 5 minut

Aktutně mi do týdne hrozí katastrofa. Vzhledem k tomu, že všechny naše peníze šly na splátky, nebylo z čeho platit nájem. Pronajímatel čekal a my postupně dluh umořujeme. Ale již čekat nehodlá. A tak mi na konci tohoto týdne, pokud neseženu 17000 Kč, odpojí vodu a následně nejspíše i vypoví nájemní smlouvu.

Jsem ze své situace zoufalá, píše nám Žaneta Šubjaková, jejíž rodina se dostala v důsledku onemocnění jejího manžela do neřešitelné finanční situace. Jsme si vědomi, že dílčím řešením systémový problém, za nějž jsou vinni politici, neodstraníme. Nicméně, co máme dělat: čtenářům předkládáme její situaci, jak nám o ní napsala:

Bohužel jsem před několika dny byla podvedena i nějakým asi finančním poradcem, který mi údajně chtěl pomoci. Poslala jsem mu 1000 Kč jako nějaký poplatek a tím to taky skončilo. Řeší to moje banka a předala jsem to i Policii, i když vím, že s tím moc neudělají.

Co se týče aktuální situace, zrušila jsem stavební spoření, které bylo na mou dceru, takže mi banka vyplatí asi 4000 Kč (ale, nehorázně, zřejmě až za čtvrt roku, jak jsme nedávno zjistili na případě u České stavební spořitelny, pozn. JČ). Možná vyhádá i můj druh mimořádné vyplacení části finančních prostředků, které má na životním pojištění. Prý by to mělo být 5 - 6 tisíc po odečtení daně.

Druh si půjčku vzít nemůže, je v insolvenci.

Já jsem zapsaná v registru (jsem spoludlužníkem u konsolidace, kterou má druh do insolvence zahrnutou) a navíc pokud budu podávat návrh také, tak další půjčka by nyní byla nejspíše vnímána jako podvod z mé strany.

Navíc další půjčka rozhodně není řešení.

No a rodina moje i druha nám pomohla už tolik, že už nemůžou víc.

Chápu, že je Vaším zájmem ověřit, že jsou informace od lidí, kteří Vám píší pravdivé.

Mé jméno je v registru dlužníků.

Jméno mého druha Jan Holeňa je v insolvenčním rejstříku.

Pokud budete moci o mé situaci něco napsat a uvést i číslo mého účtu 208490010/0600, budu Vám vděčna.

Zde jsou informace o tom, jak se Žaneta Šubjaková do své neřešitelné situace dostala. Je to výmluvnou obžalobou nelidskosti režimu, který dnes v České republice vládne:

Vážená redakce Britských listů,  

obracím se na Vás a Vaše čtenáře s prosbou.

Nejsem zvyklá o něco takového žádat a vždy jsem se snažila vyřešit svou situaci poctivou prací a snad i správným životem. V tuto chvíli však už nemám jinou možnost.

Vše začalo na jaře 2011, kdy můj druh onemocněl. Doktoři si ho mezi sebou přehazovali a až za ¾ roku mu diagnostikovali a začali konečně pořádně léčit boreliózu. Byl na neschopence 11 měsíců a jeho stav byl naprosto neúnosný. Podařilo se mu z toho dostat a opět začal pracovat.

Těch 11 měsíců však stačilo na to, aby se naše finanční situace velmi zhoršila. Nebylo možné platit vše a tak jsme dlužily nájem, splátky a další účty. Vytloukal se klín klínem. Po návratu přítele do práce se nic nezlepšilo. Dluhy nás pomalu začaly dohánět a my musely řešit to, co nejvíc hořelo. Dluhy a splátky tak narůstaly. Nikoho nezajímalo, že to bylo díky nemoci mého druha. Nikdo nám nevyšel vstříc.

Já jsem, ač jsem na rodičovské dovolené, chodila na brigády. Byl i měsíc, kdy jsem pracovala ve třech současně -- každý den někde jinde.

Druh se nakonec rozhodl pro insolvenci, kterou mu soud povolil. Nyní má jen minimum, které sotva pokryje náklady domácnosti. Snaží se vyřešit snížení strhávané částky. Moc to ale nepomůže. Mě totiž v dubnu skončí rodičovská a tím i možnost si přivydělat. Nastoupím do původního zaměstnání, kde mi již bylo naznačeno, že budu přítěží.

Nyní mám 7600 Kč rodičovskou a cca 4000 Kč z brigád. Po nástupu do práce budu mít snad 7000 čistého. A brigády už zvládat nebudu.

V současné době je druh střídavě v práci a na neschopence. Má spoustu zdravotních obtíží, které byly vyvolány prodělanou boreliózou a její pozdní léčbou. A doktoři si ho zase jen přehazují mezi sebou. Bohužel již ztrácí vůli bojovat a je psychicky na dně.

Prosím proto touto cestou o pomoc. Výše mého příjmu nedostačuje na podání návrhu na insolvenci. Své dluhy vzniklé těžkou situací tak budu muset všechny zaplatit. Celkem měsíčně bych měla splácet 8000 Kč + po mě požaduje jeden věřitel měsíčně 20000 Kč, jelikož jsem vedena jako spoludlužník u úvěru, který má druh zahrnutý do insolvence - chtějí to prostě vytáhnout ze mě (jim posílám jen 2000 Kč -- na víc nemám). Splácím méně a vím, že se takto vystavuji velkému riziku. Výše jen mého dluhu je necelých 150000 Kč. Najdou se v naší zemi dobří lidé, kteří mohou pomoci?  

S pozdravem

Žaneta Šubjaková

0
14295

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2013