Pošle prezident ke dnu stovky poctivých firem?

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Od pátku 12.7.2013 leží na Hradě k podpisu prezidenta připravená novela zákona o pohonných hmotách. Jde o zákon, který zavádí celoplošnou kauční povinnost pro všechny distributory pohonných hmot. Zjednodušeně -- kdokoli, kdo bude chtít obchodovat s pohonnými hmotami (kromě čerpacích stanic), bude nejprve muset u státu deponovat 20 milionů korun. A teprve poté dostane "povolení" věnovat se svému obchodu.

Poslanci i senátoři, kteří pro zákon zdvihli ruku, obvykle argumentovali miskami vah. Na jedné misce ležel prospěch státu, omezení daňových úniků, nastavení rovných pravidel na trhu. Na druhé pak vynucená likvidace stovek dosud poctivých, mnohdy rodinných firem, které se provinily jen tím, že si dosud nevydělaly oněch potřebných 20 milionů, píše Ivan Indraček.

Někteří z poslanců si pak srovnávali své svědomí příslovím "Když se kácí les, létají třísky"...

Jenže situace je dnes úplně jiná.

Od poloviny května došlo k rapidnímu poklesu dodávek nezdaněného zboží na trh. Ukazuje se tak, že stát je schopen proti nepravostem zakročit i bez přijímání nestandardních a problematických opatření. Stačí k tomu odpovídající výkon státní správy a již platné zákony.

Navíc je již známo, že kauce neumějí zabránit vytváření řetězců podvodných firem, tedy neumějí zakročit přesně proti tomu modelu, pro který byla prvotně vymyšlena.

Poslanecké váhy tak zůstávají poloprázdné. Na jedné misce nezůstalo nic, na druhé zbývají zmíněná negativa v podobě likvidace nedostatečně bohatých, ale poctivých firem.

Není toto právě ta situace, za jaké by měl prezident vracet zákon zpět Poslanecké sněmovně?

0
Vytisknout
9176

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2013