Inzerát na stát, ve kterém už nechci bydlet

17. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

Nejvyšší soud České republiky to všem naivkům, kteří se domnívali, že konečně došlo na největší korupčníky, řádně vytmavil: "Za projev učiněný v poslanecké sněmovně je namístě pokládat i jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností a tedy také jednání vedoucí k politickým dohodám, kompromisům či politickým rozhodnutím, ať už v rámci jedné či více politických stran či jejich koalic. Jde tak stručně řečeno o vyjádření postojů v rámci politické soutěže probíhající nepochybně i v poslanecké sněmovně, a to i ze strany jednotlivých poslanců."

Jinými slovy: rezignace na funkci poslance výměnou za jiné dobře placené místo je dle našeho Nejvyššího soudu zákonem chráněným právem poslance a běda vyšetřovateli, který by to chtěl trestně stíhat. Navíc vás při tom chrání imunita (přiznám se, že mi není jasné, zda může Sněmovna vydat k trestnímu stíhání i exposlance, ale to už je asi stejně jedno), píše Radek Svítil.

Pravice pochopitelně šílí štěstím: milenec paní Nagyové už chce, aby státní zástupce Ištván rezignoval, Kalousek zase slibuje, že si to někdo odskáče. Novináři jako je Jindřich Šídlo či Ondřej Neff musí být blaženi, protože politika v českých zemích je zachráněna. Petr Kamberský si dokonce myslí, že nebýt dalšího důvodu pro pád Kalouskovy vlády (zneužití vojenského zpravodajství), "mohlo by být v ulicích pěkně horko". Patrně tím míní, že by pražští novináři vyšli demonstrovat za reinstalaci Nečase do funkce, jinak si tento výrok nedovedu vysvětlit. Z nejvýšesoudního výroku nicméně vyplývá několik věcí, i když jiných, než si naše novinářská elita myslí.

1. David Rath se tím stává politickým vězněm. Ano, nejspíše vzal úplatek. Ale je-li přijímání dobře placených funkcí výměnou za určitý postoj ve Sněmovně "politickým rozhodnutím", pak je nepochybně politickým rozhodnutím i přijímání peněz za dejme tomu určitý postoj v nějakém orgánu Středočeského kraje. A kdyby snad někdo poukazoval na rozdíl v přijímání peněz a funkce, tak by tedy stačilo, chápu-li dobře neskonalou soudcovskou moudrost, kdyby Rath přijal dobře placenou, dejme tomu jednodenní práci, kterou by štědrý dárce ocenil sedmi miliony. Pravda, zaplatili by se z toho daně, to je nepříjemné, ale věřím, že by je Rath zaplatil rád.

2. Kritika koupeného ministra financí Fischera ze strany minulé vládní koalice a jejích mediálních slouhů se tímto okamžikem stává zcela schizofrenní, viz bod 1.

3. Soudní rozhodnutí dává zelenou korupci a dokonce poměrně přesný návod, jak ji realizovat naprosto legálně. V případných volbách (když už konečně začínáme hrát na férovku, nejsou vlastně naprosto zbytečné?) budeme rozhodovat ne o nějakém politickém směrování země, ale o tom, která strana bude adresátem větších úplatků. Nejsem si úplně jist, kolik voličů ovšem tato losovačka přiláká.

4. TOP 09 může jít do voleb (budou-li jaké, viz bod 3) s úderným heslem "Uplácet se může! Víc, než si myslíte" a ODS jistě přiláká voliče sloganem "S námi po modré k dobře k placené funkci".

5. Nejpodstatnější je to, že se asi definitivně potvrdilo, že tento režim není schopen sebeopravy v rámci sebe samého (viz též například jednání Ústavního soudu o církevních restitucích). I když budou k dispozici důkazy o korupci, vždy se najdou naprosto nezávislí soudci (ehm, kolik to asi stálo tentokrát?), kteří rozhodnou, že krást, podplácet, vraždit či páchat vlastizradu je přece naprosto legální. Pokud tedy máte tu správnou stranickou legitimaci a politické krytí. Řečeno ještě jasněji: snaha zlepšit zdejší poměry v rámci současného právního a politického systému má stejnou naději na úspěch, jako měly snahy těch, kdož chtěli režim v reálně-socialistickém Československu zlepšit vstupem slušných lidí do KSČ či poctivou prací.

0
Vytisknout
14375

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2013