Důvěrou pro Rusnoka může skončit Zemanova politická role

5. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že v případě, že Rusnokova vláda nezíská důvěru, zvolí ODS rétoriku čekání na svůj pokus, kritizování prezidenta za jeho váhání, ale zejména se bude modlit, aby Rusnokova vláda vládla v demisi co nejdéle, protože nová politická realita dá zapomenout na Nečasovu vládu a příští volby by mohly být pro mnohé voliče otázkou volby pravice proti Zemanovi a Rusnokovi, kteří jim splynou s levicí. Otázku, jak by se zachovala TOP09, jsem se pokusil si zodpovědět na konci tohoto textu.

V případě, že by Rusnokova vláda důvěru ovšem získala, ztratí pravice možnost rétoriky čekání na svůj pokus. Pro ODS by však stále bylo asi výhodné čekat na řádný termín voleb. Naopak Karel Schwarzenberg však včera v Otázkách V. Moravce řekl, že TOP09 v takovém případě bude hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. Určitý rozdíl mezi TOP09 a ODS tak začíná být zase patrný, i když ho na chvíli setřel společný protizemanovský zápal a rétorika údajné stojedničkové většiny.

TOP09 měla k předčasným volbám i dřív blíže než ODS, ale výbornou pozici pro utkání se s ODS o pravicové voliče má právě teď. Případná důvěra Rusnokově vládě, která nebude postavena na selhání poslanců TOP09, udělá z projektu rádoby premiérky Němcové směšnou epizodu a dalším ponížení pro ODS. Naopak TOP09 z toho může udělat vítězný protiútok proti Zemanovi, nyní hlavnímu cíli, proti němuž je pro pravici výhodné se vymezovat (o hodně obtížnější je to pro ODS, která má zemanovce Kubu ve svém čele). Schwarzenberg dal svým výrokem velký důvod těm poslancům ČSSD, kteří si nepřejí Rusnokovu vládu, hlasovat pro ni, neboť jakmile získá důvěru, TOP09 vezme ČSSD a KSČM za slovo a bude po nich chtít, aby spolu s ní rozpustily Sněmovnu. Což by byl konec Rusnokovy vlády a začátek předvolební kampaně, z níž by ČSSD mohla vzejít jako hegemon levice se silou odolat prezidentovým vlivům. SPOZ by se naopak nemusela do Sněmovny ani dostat.

Tedy ti, kdo si nepřejí Rusnokovu vládu a chtějí místo ní předčasné volby, by si nyní měli přát, aby získala důvěru. Otázkou ovšem je, zda poté, co by Rusnokova vláda dostala důvěru, budou ještě všichni komunisté a sociální demokraté tak nadšeni pro rozpuštění Sněmovny. Vojtěch Filip včera v Otázkách V. Moravce nicméně působil jednoznačným dojmem, že hlavní prioritou komunistů jsou co nejpředčasnější předčasné volby, a Bohuslav Sobotka zase hovořil o tom, že optimální řešení, na němž se shodnou všichni v ČSSD, je krátká překlenovací vláda a co nejdříve předčasné volby. Tedy ideální řešení pro ČSSD i KSČM je důvěra pro Rusnokovu vládu a hned poté rozpuštění Sněmovny hlasy TOP09, ČSSD a KSČM (42 + 54 + 26 = 122).

V případě, že Rusnokova vláda důvěru nezíská, bych očekával, že TOP09 bude muset co nejdříve vymyslet nějaký chytrý důvod, jak se distancovat od stojedničkového projektu a jak co nejdříve rozpustit Sněmovnu s pomocí ČSSD a komunistů, než ji prezident zatáhne do dobrodružné plavby druhým pokusem s ODS a LIDEM jako smrtelnými závažími. Rozpuštěním Sněmovny ale tak jako tak především končí role prezidenta jako centrálního agenta české politiky, který rozdává pokusy a jmenuje vládu svých kamarádů. Tuto roli mu mohou vrátit leda nepřesvědčivé nebo přímo patové výsledky sněmovních voleb.

0
Vytisknout
12677

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2013