DALŠÍ DRASTICKÝ PŘÍKLAD NESPRAVEDLNOSTI Z DNEŠNÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Proč ČEZ likviduje své zákazníky neposkytnutím splátkového kalendáře?

11. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Se splátkovým kalendářem bychom se oboustranně dostali ke zdárnému řešení. Na to mi, pro tentokrát e-mailový operátor, odpověděl, že pokud nebudu platit, tak mi půjdou procenta, penále, pokuty, předpokládám, že na konci by se z toho všeho jistě vykutálel i exekutor a jeho parazitická dáseň. Komunikací jsem došel k dalšímu odkladu o měsíc, zaplatil dalších 1500,- a teď stojím před jasným stanoviskem. 13.8. je poslední možný den, kdy mohu zaplatit zbytek, tedy 9 463,- nebo budu odpojen.

Obrátil se na nás čtenář, jehož bez vlastní viny uvrhl ČEZ do katastrofální situace. Čtenář se s rodinou před rokem nastěhoval do nemovitosti. Platil pravidelné měsíční platby za elektřinu, ovšem, jak se později ukázalo, odhad spotřeby v novém bytě byl příliš nízký. Po roce přišlo vyúčtování: nedoplatek ve výši 12 463 Kč, částka pro čtenáře jednorázově nesplatitelná. ČEZ odmítl poskytnout splátkový kalendář, přestože čtenář hned začal nedoplatek splácet měsíčními částkami 1500 Kč. Čtenáři hrozí do dvou dnů odpojení elektřiny, a tím pádem i ztráta možnosti obživy a splacení dluhu. Proč o tom píšeme až teď? Čtenář se nás obrátil už před měsícem, než však stihl poslat dokumentaci, skončil v důsledku této krize v nemocnici. Propuštěn byl teprve teď.

Čtenář z dobrých důvodů prosí o zachování anonymity, avšak Britské listy znají jeho totožnost a mají k dispozici i dokumentaci k tomuto případu. Pokud můžete, prosím, pomozte finančně na účet č. (...) . Chybějící částka je nyní 9463 Kč.

Není zbytí, ale musíme požádat čtenáře Britských listů opět o pomoc. I když daleko efektivnější by bylo, kdyby ČEZ zákazníkům, kteří se dostali do dluhu, byl podle zákona nucen poskytnout splátkový kalendář. Např. ve Velké Británii existuje zákon, že každý dlužník má právo na splátkový kalendář a na dohodu dluh splácet podle svých finančních možností. Pokud dluh podle splátkového kalendáře splácí, nemůže se stát obětí exekutorů. Kteří politikové se v ČR zasadí o schválení obdobného zákona?

Mimochodem, v Británii také platí zákon, že od dodávky elektřiny a plynu nesmí být odpojeni

  • důchodci
  • dlouhodobě nemocné osoby
  • invalidé
  • a osoby, které mají vážné finanční problémy.

Tolik britský kapitalismus ve srovnání s českým.

0
Vytisknout
12828

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2013