Zeman neohrozí českou demokracii, protože mu to nedovolí jeho zdravotní stav

16. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

I kdyby bylo pravda, že prezident Miloš Zeman usiluje o "znásilnění české demokracie", o "rozložení ČSSD", "je mstivý" (na všech těchto zlobných komentářích mě fascinuje, jak málo jsou založeny na faktech a jak silně na insinuacích a předpokladech - určitě budu Zemana kritizovat za případné pokusy zavést v ČR autoritářský systém, až k tomu budu mít věcné důkazy), mám zato, že se mu to nepodaří, protože pokud radikálně nezmění svou životosprávu, velmi rychle mu v další politické kariéře zabrání jeho zdravotní stav.

Uvědomil jsem si to nad šokujícím dokumentem skotské televize BBC "Scotland the Fat" (Tlusté Skotsko), v němž se ve čtvrtek večer řešilo, proč je po Spojených státech Skotsko druhou nejtlustší zemí na světě.

Příčiny jsou složité, ale velmi podstatou roli hraje sociální deprivace. Šokující byly záběry reportérky, která v chudinských čtvrtích skotských měst zastavovala fanoušky jdoucí hromadně na fotbal, a žádala je, aby pojmenovali různé druhy ovoce a zeleniny, které měla v krabici. Ti lidé to vůbec neznali: nedokázali pojmenovat například ananas, cuketu ani tuřín (typickou skotskou zeleninu).

Podstatným problémem jsou tzv. ready-made meals, Skoti dnes už nevaří (v chudých rodinách by bylo problémem dát něco na půl hodiny na sporák nebo na hodinu do trouby, protože nemají na elektřinu, tak si koupí levné hotové jídlo v Lidlu a ohřejí ho v mikrovlnce).

Ale hlavním problémem je - a zde jsem pomyslel na Miloše Zemana - že se prostě lidi chovají do středního a staršího věku jak idioti, tupě sledují životosprávu, která je zničí. Alkoholismus a kouření především.

Je velkou otázkou, zda Zeman dokáže radikálně změnit svůj životní styl a je také velkou otázkou, proč - stejně jako statisíce jeho českých spoluobčanů - to neudělal už dávno.

Důsledkem obezity a alkoholismu bývá cukrovka, jejímž doprovodným jevem je, přesně jako u Miloše Zemana, vážné onemocnění nohou. To vede k amputaci dolních končetin a v pětimilionovém Skotsku byly nohy amputovány v důsledku cukrovky asi 1500 pacientům.

Šokující bylo varování lékařských odborníků, že lidé, jimž musela být v důsledku cukrovky amputována noha, pak pravidelně umírají do dvou až pěti let.

0
Vytisknout
12657

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2013