Scotland Yard: Zadržení Davida Mirandy "bylo právně v pořádku"

20. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Použít Zákona proti terorismu k zadržení partnera reportéra listu Guardian, který píše o amerických a britských výzvědných službách, bylo "právně v pořádku", konstatoval Scotland Yard uprostřed mediální smrště, která kvůli tomu vznikla v Británii.

Britský hodnotitel zákonů proti terorismu právník David Anderson naopak míní, že délka Mirandova zadržování byla "nezvyklá" a bude o tom s policií jednat.

Úřad britského premiéra v Downing Street se odmítl vyjádřit k svědectví šéfredaktora listu Guardian Alana Rusbridgera, že osoby vyslané britskou vládou donutily Guardian zničit materiály od Edwarda Snowdena, které měl list ve svém londýnském ústředí.

Podle britského Zákona proti terorismu můžete být bezdůvodně zadrženi v britských přístavech či v britských letištích na dobu až 9 hodin a podrobeni výslechu. Policie nemusí mít proti vám žádné konkrétní podezření a nemusí žádat soud o soudní příkaz k vašemu zadržení. Trestným činem je, když odmítnete vypovídat. Policie vám až na dobu sedmi dní má právo odebrat veškeré vaše osobní věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7512

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2013