Teplicko-adršpašsko - krásný, ale zanedbaný region

3. 9. 2013 / Zdeňka Petáková

čas čtení 3 minuty

Posílám pozdrav a pár slov v návaznosti na vaše poznámky o Teplicko- Adršpašsku, kde jsem shodou náhod trávila letos pár dní, píše Zdeňka Petáková. Pokládám Teplicko- Adršpašské skály za nejpůsobivější krajinu, kterou lze v ČR spatřit. Tomu opravdu neodpovídá technické a kulturní zázemí místa, jak se zmiňujete.

Myslím, že jde o oblast těžce zasaženou odsunem, takže, odhaduji, lidé, kteří tu žijí, jsou obvykle potomci těch, co přišli po odsunu. Taky jsme se setkali s jistým "buranstvím" -- spíš jde o nějaké takové neuvěřitelně hrubé, hloupé, nedomýšlející "tady je to naše a příchozí nás tedy opravdu moc nezajímají".

A pak, po 89 a nástupu "globalizace", je tu vysoká nezaměstnanost a s ní svázaná apatie nebo snad velká trpělivost a smíření s životem na okraji země, nemotivovanost ke zlepšování, vstřícnosti. To v těch místech přímo řve a podle mého se s tím nedá vcelku nic udělat a ti místní lidé za to moc nemohou.

Podivné mi připadá to, že se do skal musí platit (poměrně vysoké) vstupné -- nepamatuji se, že bych se s něčím podobným, tedy zahrazenou velkou částí přírody, do které se dá dostat jenom za peníze, v ČR setkala.

V místech žije určitě i mnoho obětavých a angažovaných lidí, v Teplicích se konává proslulý horolezecký festival (letos 30. ročník).

Co se týče cedulí, je to jako vždy -- přírodovědci (ochranáři a další) mají slabé povědomí o společenských vědách (včetně psychologie -- a reflexe toho, jak jejich činnosti mohou brát ostatní) a společenských přesazích -- to k Vámi reflektované nepřívětivosti textů na stezkách. Aspoň je tu připomínka odkazu Josefa Vavrouška -- je tam stezka pojmenovaná po něm, to mi přijde pozitivní.

Co se týče sousedního Polska a jeho silnic, asi jsme jezdili jinudy než pan Štrajbl. Pokud byste jel z ČR přes Radkow do Kudowa Zdroj, rozvzpomněl byste se na naše socialistické okresky nebo přímo Balkán. A trpělivá chudoba, trpělivější než na naší straně hranice.

K tomu dodává Martin Štrajbl: "Je prosím možné k reakci paní Zdeňky Petákové na můj příspěvek dodat malou vsuvku? O stavu v jejím příspěvku kritizované silnici přes Radkow do Kudowy-Zdróje, jakožto příkladu stavu polských silnic, je možné se jednoduše přesvědčit na Google maps skrze Street view. Paní zřejmě přehlédla, že stav bývalých silnic v Polsku jsem neopominul. Vyzdvihoval jsem dnešní stav."

Také jsme nedaleko v Polsku narazili na neuvěřitelně zajímavé místo, kde se rozpadá architektonický skvost, Sanatorium Dr. Brehmera z roku 1878. Jsou to staré lázně Sokolowsko. Stály by za celou reportáž a nějaký bohatý člověk by to měl zachránit.

Kromě toho je tam řada zdobných velmi neobvyklých fasád (též pár ukázek v příloze, pošlu zvlášť).

Braunův Betlém byl nedávno aspoň opečován digitálně péčí mj. Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích v Podkrkonoší. Podívejte se na animaci. Tento způsob zpracování je světově unikátní a aplikovaný na unikátním díle. Může to být předstupeň k opravě nebo pořízení repliky velmi poškozeného díla.

0
Vytisknout
10861

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013