Uzavření federálních úřadů v USA zasáhne zejména turisty a kupce nemovitostí

30. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Uzavření federálních úřadů kvůli neschválení rozpočtu, které reálně hrozí po ukončení fiskálního roku dnes o půlnoci, může mít pro některé dalekosáhlé důsledky, ale na jiné bude mít pouze minimální vliv. Pošta nepřestane fungovat, sociální a zdravotní dávky budou vypláceny i nadále. Avšak národní parky, muzea a ZOO fungovat nebudou a malí a střední kupci první nemovitosti usilující o hypotéky se státní zárukou si budou muset počkat.

Letecká doprava zůstane v provozu, stejně jako navazující služby. Víza a pasy budou vydávány i nadále, protože služby jsou financovány z vybíraných poplatků. Konzuláty a velvyslanectví budou americkým občanům v zahraničí nadále poskytovat služby. (Washington Post ovšem uvádí, že některé služby State Departmentu jsou na území USA poskytovány v budovách, které mohou být kvůli nedostatku peněz uzavřeny. A NPR upozorňuje, že v obdobné situaci v letech 1995-1996 došlo ke zdržení u 200 000 žádostí o pas a 30 000 žádostí o víza.)

Sociální a zdravotní dávky i dávky v nezaměstnanosti budou vypláceny, ale mohou vzniknout průtahy s vyřizováním nových žádostí.

Federální soudy budou fungovat normálně zhruba do poloviny října. Pokud i poté zůstanou bez financí, začne částečná výluka zaměstnanců, ale jednání nebudou zrušena.

Pošta je financována prodejem známek a dalších služeb.

Státní medicinská zařízení nebudou přijímat nové pacienty, vědecký výzkum bude přerušen a některé studie odloženy. Centra pro kontrolu chorob a prevenci budou ve své činnosti vážně omezena.

Food and Drug Administration (FDA) sledující bezpečnost potravin zruší většinu rutinních inspekcí, pravděpodobně zůstanou beze změny federální inspekce masa.

Zhruba 20 z 1 600 federálních programů sociálního charakteru bude postiženo. Granty agentury ACF určené pro mladé rodiny a děti, jež vyprší kolem 1. října, nebudou obnoveny. Časem bude ovlivněno více programů.

Programy poskytující speciální výživové doplňky pro těhotné ženy, jejich kojence a děti budou přerušeny. Školní obědy a večeře budou dál poskytovány, stejně jako potravinové poukázky, ale některé menší potravinové programy zůstanou bez peněz.

Daně bude třeba platit a podávat přiznání, avšak budou přerušeny daňové audity a služby poskytované úřady plátcům daně.

Přibližně 30% hypoték se státní zárukou pro malé a střední kupce první nemovitosti nebude vyřízeno. Přerušeno bude poskytování státních půjček malým firmám.

Pokud jde o vědu, činnost přeruší pouze U.S. Geological Survey.

1,4 milionu příslušníků vojenského personálu zůstane ve službě, ale jejich výplaty budou odloženy. Zhruba polovina civilních zaměstnanců Pentagonu se dočká výluky. prostředky na programy pro válečné veterány byly schváleny zvlášť na rok dopředu.

Přerušeny budou inspekce týkající se bezpečnosti práce, až na nejvážnější případy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7680

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2013