Před mezinárodními rozhovory s Íránem uspořádal Izrael velké letecké manévry

11. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Příští týden proběhnou rozhovory pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německa (P5+1) o íránském jaderném programu. Těsně před jednáním uvolnil Izrael záběry ze "zvláštního leteckého cvičení" simulujícího nálet na vzdálené cíle s použitím doplňování paliva za letu. Cvičení se konalo v polovině tohoto týdne a bylo zjevnou demonstrací síly adresovanou Íránu.

USA a jejich spojenci obviňují Írán, že využívá mírový jaderný program k zakrytí úsilí o získání jaderných zbraní. Írán toto obvinění opakovaně odmítá a poukazuje na fatvu (nález islámského práva) označující jaderné zbraně za zakázané. Izrael opakovaně hrozí, že podnikne ozbrojenou akci, aby zabránil Íránu v získání jaderné zbraně, pokud to bude považovat za nezbytné.

Prezident Barack Obama v rozhovoru pro agenturu AP minulý pátek řekl, že podle amerických zpravodajských informací dělí Írán od získání jaderné zbraně nejméně rok. Izrael tvrdí, že íránský program je v mnohem pokročilejším stavu.

Izraelští vojenští představitelé oznámili, že letecké manévry se konaly nad Řeckem, které je nyní klíčovým regionálním spojencem židovského státu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6412

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2013