V Čechách nacismus nebudujeme

10. 11. 2013

čas čtení 6 minut

rád čtu Vaše postřehy a rozbory. Jsou to postřehy z druhého břehu a proto je má rád jako zpětnou vazbu toho co si o tom myslím já nebo mojí přátelé. Se spoustou Vašich názorů úplně nesouhlasím. Vy si totiž vezmete určitý projev a ten potom generalizujete. Nejsem naivní a nemyslím si, že v Česku nejsou rasisti, píše Jiří Mindek.

Ty najdeme ve všech civilizacích. Ovšem Váš článek je napsán tak, jako by zde byla většina rasistů. Znám velké množství lidí, kteří rasisti opravdu nejsou. Já sám nemám s rasismem problémy. Je pravda, že stav se zhoršuje a že tento jev zde nachází živnou půdu. Nehledejme ovšem kořeny v české společnosti. Česká společnost byla a je po celá staletí multikulturní a mojí rodiče a prarodiče neměli s rasismem problémy. Vy zde uvádíte novinky.cz. Na této stránce si každý najde to své. Pokud z toho ovšem vyberete reakci některých čtenářů, tak potom Vám vyjde, že většina české populace jsou rasisti.

Pokud se jedná o tu školu, tak určitě nejsem proti nošení hidžábu. Škola si ovšem upravila svůj řád jak si představuje, aby chodili její studenti upraveni. Existují po světě školy, kde se chodí do školy v uniformách a taky v tom nikdo nevidí projev rasismu. Tento případ je spíš nešťastný a nepatří mezi projevy rasismu. Chápu ty děvčata, že museli odejít a snažím se pochopit vedení školy, zda k tomu muselo dojít.

Škola je institut, který má za úkol vést a vychovávat mladou generaci. K výchově patří i sebekázeň. Jak by to vypadalo, kdyby tam žáci nerespektovali školní řád? Děvčata se měla seznámit se školním řádem a pokud s ním nesouhlasila, tak vyvolat diskusi k jeho změně. Ovšem nastoupit do školy, znamená souhlasit s řádem školy a poté si to rozmyslet, že mi to nevyhovuje a druhá strana na tom trvá, tak mi nezbývá než odejít. Ovšem dávat tento příklad jako projev rasismu mi připadá scestné. Souhlasím s tím, že i druhá strana by měla velice dobře zvážit, zda to dávat do školního řádu. Já si myslím, že to tam nepatří, ale neznám důvody, které vedly k tomu, že se to tam objevilo.

Ještě před rokem 1968 za hluboké totality jsem chodil do náboženství. Nikdo mě nenutil tam chodit. Rodiče mě sice nechali pokřtít, ale sami mě k víře nevedli. Chodil jsem tam rád a poslouchal příběhy z bible. Pan farář mě z výuky vyloučil, protože jsem odmítal učit se nazpaměť modlitby. Nezanevřel jsem na náboženství, ale zůstala ve mně hořkost na celý život.

Byl jsem prostě z této komunity vyloučen. Už nikdy jsem se k bibli nevrátil. Hledám boha v sobě samém, společnosti a v přírodě. Nejsem vyhraněn proti jakémukoliv náboženství. Uznávám starý a nový zákon, tak jako uznávám i jiné náboženství. Chyba byla v panu faráři. Začal se chovat jako soudruzi totalitně. Chtěl si ze mě udělat svého služebníka a znásilnit mojí vůli. Když jsem se mu nepodvolil, tak mě vyloučil. Nevím zda k víře patří znát modlitby nazpaměť a hrkat je ze sebe jako nějaký pomatenec. Spousta lidí ze sebe hrká modlitby a zná nazpaměť desatero božího přikázání a nakonec se tak nechová. Pan farář to bral jako, že jsem porušil řád a musím tedy z kola ven.

Píšete o tom jak se vyjadřují někteří lidé na novinkách. Souhlasím, že by bylo v mnoha případech vhodné zavést cenzuru, než číst některé názory. Já jsem spíš pro osvětu, která musí neustále bojovat s těmito názory. Víte, zlo a dobro musí být v rovnováze. Jak něčeho začne přebývat, tak je to vždy špatně. Po přečtení Vašeho článku jsem se šel podívat ven zda zde nestavíme gulagy, koncentrační tábory, nebo zda tu nebudujeme tábor jako mají USA na Quantanámu. V Polsku už nějaký zařízení měli a jinde po celém světě. Do Sýrie a jinam vyzbrojujeme a posíláme vrahy, jež by měli stát před mezinárodním tribunálem za zločiny proti lidskosti. USA denně vysílá své dróny, které zabíjejí po celém světě spoustu nevinných lidí.

Používáte velmi silných slov. Cituji: "Nacismem mnoha dnešních českých občanů by byl hluboce šokován. " Myslíte tím Karla Čapka. Nacismus je ideologie, kterou se řídí společnost. Nic takového tu necítím. Projevy určitých lidí neřídí společnost. Použít výrazů mnoha dnešních českých občanů je neadekvátní. Je nás 10 miliónů a tak by mě zajímalo kolik je mnoho. Je to 100 000? Pak by to bylo 1% a těžko lze použít slovo mnoho. Já si osobně myslím, že tomu tak není Většina spoluobčanů jsou slušný lidi. Co lidem vadí je kladná diskriminace, která se zavedla vůči Romům. Ovšem narodit se v této zemi jako Rom je opravdu velmi problémové. Společnost si musí vážit každého etnika, protože to patří ke kulturnímu dědictví, každé společnosti. To co řekl pan prezident před cestou do Izraele směrem k Palestincům mě uráží, a stydím se před celým světem jakého máme prezidenta.

Pane Čulíku vážím si vašich příspěvků a věřte, že v české kotlině nebudujeme ani fašismus, nacismus a dokonce jsme nebudovali ani komunismus. V této kotlině se nachází čas od času rebelové. Toto etnikum si vydobylo za tisíc let určitou obranu proti znásilnění jiným etnikem. To že se někteří brání neadekvátně uznávám, ale je taky třeba se dívat kam jde celý houf.

S pozdravem pěkného dne

Jiří Mindek

0
Vytisknout
8924

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013