Ruský ekonomický model se vyčerpal a vede k zaostávání

10. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Rusko prezidenta Putina nedokáže významně změnit svůj ekonomický model založený na exportu energetických surovin. To pro zemi znamená potenciálně desítky let nízkého růstu a erozi postavení jedné z předních rozvíjejících se ekonomik.

Ruské ministerstvo hospodářství ve čtvrtek dramaticky potvrdilo, co je již mnohým zřejmé, když snížilo odhad průměrného růstu ekonomiky do roku 2030 na 2,5%, zatímco na počátku Putinovy éry to bylo 7%. Tím se prognóza dostala pod globální průměr, upozornil ministr Alexej Uljukajev.

Letošní předpověď hovoří o růstu v rozsahu pouhých 1,8%. Avšak pro Kreml je nejvíce znepokojující, že slabost ekonomiky nelze svádět na vnější faktory, protože vyrůstá z domácích nedostatků.

Seznam problémů ruského hospodářství je dlouhý - pokles počtu obyvatel, růst energetické produkce v USA v důsledku těžby zemního plynu z břidlic, a kolosální vládní výdaje na obranu, které zatěžují rozpočet.

Tyto faktory jsou ještě posíleny selháváním při podpoře soukromého podnikání, reformě právního systému, zvyšování produktivity práce a mnohokrát ohlašované proměně Ruska v cosi víc, než jen energetického producenta.

Slabost ruské ekonomiky nelze připsat na vrub ekonomickému cyklu, ale spíše má strukturální charakter, říká Neil Shearing ze společnosti Capital Economics. Bez výrazné změny politiky se může stát, že se Rusko změní z jedné z nejúspěšnějších ekonomik v zemi, která bude velmi výrazně zaostávat.

V první fázi Putinovy éry se Rusko vyšplhalo z 33% na 51% průměrného příjmu na hlavu počítaného pro země OECD. Avšak vysoká cena ropy a nadbytečné kapacity ze sovětské éry jsou faktory, které země nemá pod kontrolou. Nadbytečná kapacita je nyní vyčerpána a období vysokého růstu se již nevrátí.

Putin zůstane v Kremlu přinejmenším do roku 2018, ale možná až do roku 2024, pokud bude usilovat o další mandát. Pokud se ale ruskou ekonomiku nepodaří znovu rozhýbat, posílí to vznikající protestní hnutí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9836

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013