Francie zablokovala dohodu o íránském jaderném programu

11. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Diplomatický pokrok, který se přiblížil k historické dohodě ohledně íránského jaderného programu, se hrozí zaseknout. Do jednání se promítla izraelská opozice vůči vznikající dohodě a Francie, která s některými izraelskými výhradami souhlasí, jednání zablokovala. Americká vyjednavačka Wendy Shermanová odletěla přímo z Ženevy do Izraele, aby ujistila premiéra Benjamina Netanjahua, že vznikající dohoda nenaruší národní zájmy jeho země.

Narychlo zorganizovaná cesta znamená uznání izraelských možností dohodu zablokovat prostřednictvím svého vlivu v Kongresu USA a v Evropě. V americkém Senátu už izraelská lobby připravila nové sankce proti Teheránu.

Ministr zahraničí John Kerry v neděli prohlásil, že USA jsou dostatečně skeptické, pokud jde o ochotu Íránu zrušit jaderný program, a v průběhu jednání budou dál uplatňovat sankce.

Netanjahu během víkendu ukázal, že prostřednictvím vztahů s Francií dokáže jednání zablokovat. V pátek prezident Obama zatelefonoval Netanjahuovi a požádal jej, aby plánované dohodě nepřekážel, ale ukazuje se, že udělal pravý opak. Zavolal britskému premiérovi, ruskému prezidentovi, německé kancléřce a francouzskému prezidentovi. Všechny žádal, aby vznikající dohodu s Íránem zablokovali.

A francouzský prezident Hollande to také v neděli, po třech dnech intenzivního jednání, udělal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7098

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013