OTROKÁŘSKÝ STÁT ČESKÁ REPUBLIKA:

Založit odbory? Proč to nejde

19. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Stejně jako ten pán, u jehož příspěvku jste doplnil, že by měli na pracovišti založit odbory, jsem byl zaměstnaný u podnikatele původem z Německa. Abyste si udělal představu, jak může v ČR vypadat pracovní atmosféra, posílám vám kousek zvukového záznamu pořízeného během pracovní doby. Dostal jsem se do situace, kdy jsem byl nucen si v podstatě veškeré dění nahrávat, abych v případě, že se na mě zaměstnavatel pokusí něco shodit, měl důkaz, že jsem v tom nevinně. A to já osobně si ještě na zacházení nemohu moc stěžovat, píše autor který se obává, že by zveřejněním jeho jména došlo k jeho existenční likvidaci.

Poslechněte si záznam pozorně. Zjistíte, že mně i bývalé kolegyni zaměstnavatel vyhrožuje vyhazovem a mě ještě navíc vyčítá, že se zastávám zaměstnanců. Jinak zaměstnavatel si veškeré dění ve firmě zaznamenával kamerami a nahrávali zaměstnance bez podpisu jakéhokoli souhlasu po celý den. V každém rohu místnosti byla jedna kamera, prý včetně zvukového záznamu. HDD měli kapacitu určitě přes 3 měsíce záznamu a možná i větší.

Pokud byste měl pocit, že vás začne už po dvou minutách brnět hlava, tak vězte, že takový řev mohl trvat i 6 hodin v kuse a to téměř každý den.

Pan podnikatel běžně užíval výrazů trotl a idiot pro zaměstnance.

Někteří technici měli měsíčně odpracováno přes 150 h přesčasů a nic z toho nedostali proplaceno.

Poté, co jsem si vzal na tři měsíce neplacené volno a odjel za manželkou do Glasgow, protože jsem musel začít brát antidepresiva, pan zaměstnavatel mi po 3 měsíce zapomněl zaplatit poslední výplatu. S vědomím toho, že jsem oprávněn dát výpověď pro nevyplacení dlužné mzdy, s právem dostat odstupné, obrátil jsem se na DAS. Přidělený právník se ke mě choval naprosto arogantně, stylem, jak by si taková veš mohla dovolit požadovat něco po zaměstnavateli. Chápejte, byl to můj právník a zastával pozici zaměstnavatele. Nakonec jsem se s podnikatelem domluvil a dostal alespoň svoji výplatu.

Podobné se opakovalo na jaře, kdy prý nevěděl, že mi má zaslat vratku z odvedené daně.

Téměř nikdo ze zaměstnanců nevydržel déle než rok.

Jak si představujete, že by se měli na takových pracovištích zakládat odbory, když vám zaměstnavatel je schopný udělit důtku i za špatně vyžehlené puky na kalhotách?

Já kupříkladu jsem dostal důtku, za to, že jsem nebyl oholený, ač jsem nic takového neměl ve smlouvě. Neměl jsem ve smlouvě ani to, abych se staral o vozový park.

Pokud vám dá zaměstnavatel výpověd pro hrubé porušení kázně a při tom, jak dlouho se vlečou soudy a navíc straní zaměstnavatelům, kdo si myslíte, že si troufne odporovat, když další zaměstnavatel chce reference od předchozího?

Jak kupříkladu tady v UK bude působit, když nebudete moc dát referenci od posledního zaměstnavatele, protože je to lump a zloděj? Budou vám to věřit?

Můj bývalý spolužák mi říkal o praktice, kdy zaměstnavatel vydíral zaměstnance tím, že mu dá výpověď pro alkohol na pracovišti. Těžké porušení pracovní kázně. Než se dokáže, že byl zaměstnanec čistý, nikdo ho nezaměstná a bude taky bez podpory. Takže je to na špagát.

Téměř nikdo si v současné ČR netroufne zaměstnavateli odporovat, skoro každý má nějaký dluh a exekutoři volnost kondorů a mentalitu supů.

0
Vytisknout
16740

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2013