Španělská vláda zakáže katalánské referendum o nezávislosti

13. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Španělská vláda zablokuje plán katalánských stran uspořádat 9. listopadu příštího roku referendum o nezávislosti. "Hlasování neproběhne," oznámil novinářům ministr spravedlnosti Alberto Ruiz-Gallardon krátce poté, co katlánský prezident Artur Mas oznámil dohodu katalánských stran.

Mas informoval, že bylo v principu dosaženo dohody o datu a dvou otázkách položených v hlasování. Voliči měli odpovědět, zda si přejí, aby se Katalánsko stalo státem, a jestli chtějí, aby bylo nezávislým státem.

Nicméně španělská vláda vedená lidovci, stejně jako hlavní opoziční Socialistická strana, už referendum odmítly.

Katalánské strany, které usilují o nezávislost a disponují parlamentní většinou, však jsou stále odhodlány referendum provést, jak to bude možné. V tom případě se hovoří o "populární konzultaci", jejíž výsledek by podle současného znění španělské ústavy nebyl právně závazný. Referendum smí vypsat pouze vláda v Madridu.

Pokud by většina na obě otázky odpověděla pozitivně, což v současnosti není vůbec jasně dáno, nelze ani jednoznačně říci, co by následovalo.

Katalánská vláda v minulosti naznačovala, že s lidovou podporou by mohla jednostranně vyhlásit nezávislost na Španělsku, pokud budou všechny další možnosti vyčerpány.

Katalánsko je jedním z nejrozvinutějších regionů Španělska s 7,5 miliony obyvatel. Již disponuje rozsáhlou autonomií, ale nedávná ekonomická krize vyvolala vlnu katalánského nacionalismu. V září příznivci nezávislosti vytvořili lidský řetěz napříč zemí. A Mas už před nějakou dobou prohlásil, že pokud Madrid zablokuje referendum, v regionálních volbách v roce 2016 se rozhodne o nezávislosti. Zatím jsou hlasy příznivců a odpůrců nezávislosti víceméně vyrovnány.

EU a NATO varovaly, že Katalánsko bude vyloučeno z obou organizací, pokud se odtrhne od Španělska.

Nacionalisté v Baskicku zvítězili v místních volbách v roce 2012.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8375

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013