Válka o škrty skončila. Pravice vyhrála.

13. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

To hlavní, co potřebujete vědět o dohodě o státním rozpočtu USA je, že byla velmi umírněná. Ruší nějaké škrty vyplývající ze sekvestrace a platí za to malými škrty v mandatorních platbách a ještě menším zvýšením uživatelských poplatků. Celkově jsou ta čísla dost malá, takže je těžké určit, jak tím někdo může být příliš nadšený nebo příliš rozhořčený, napsal Kevin Drum pro Mother Jones.

Je zbytečné psát, že to nezabránilo obvyklým podezřelým (Heritage, Club for Growth, různé skupiny typu Tea Party) jednat, jako by to znamenalo konec západní civilizace. Ale tentokrát opravdu přehrávají a republikáni ve Sněmovně reprezentantů jich zřejmě mají plné zuby.

John Boehner a Eric Cantor jim oba v zásadě vzkázali, aby šli do háje, a mám podezření, že tato dohoda získá spoustu republikánských hlasů. Předpovídám přinejmenším 150 republikánských hlasů ve sněmovně, možná více.

Demokraté původně věřili, že k sekvestraci nikdy nedojde. Mysleli, že ji buď nahradí mezistranický tzv. supervýbor, nebo republikáni nakonec ustoupí, protože nemohou tolerovat škrty ve výdajích na obranu. Jenže se ukázalo, že to není pravda. Nemají ze škrtů v obranném rozpočtu radost, ale nakonec se k překvapení demokratů rozhodli, že s nimi mohou žít.

Celkovým výsledkem je rozpočet, který překonává všechny vlhké sny pravice z roku 2011. Před dvěma lety byl tehdejší Ryanův rozpočet na úplném okraji mainstreamových konzervativních tužeb. A dnes vypadá umírněně.

Republikáni od roku 2010 masívně změnili rozpravu o rozpočtu. Škrty zvítězily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11144

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013