Vánoční projev Miloše Zemana byl víceméně normální

26. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dalším pozoruhodným sociologickým rysem dnešní potrhlé české společnosti je hodnocení Zemanova vánočního projevu jako "narcistního" od mediálního "odborníka" Daniela Köppla, kterého citují Novinky.cz, i od četných pražských novinářů. Je to jen dalším důkazem, jak "odborníci" a frekventanti pražských kaváren nejsou schopni nestranné a férové analýzy.

Po Klausových novoročních projevech (též ZDE ZDE) bych řekl, že Zemanův letošní vánoční projev byl spíš úlevou. Hlavně byl, na rozdíl od Klausových projevů, neideologický. Zdá se, že Miloši Zemanovi poradili, aby svůj projev koncipoval po svých četných mediálních faux pas co nejméně konfliktně. V české společnosti mu to ale nepomůže, protože ať řekne cokoliv, lidé, kteří ho iracionálně nenávidí, ho za to odsoudí stejně.

Přitom samozřejmě Miloš Zeman má své nedostatky, jako konec konců každý český politik. Nedokáže překročit svůj stín. Koncipovat svůj vánoční projev jako výčet toho, "co jsem za poslední rok dokázal", působí trochu starosvětsky, připomíná to tak trochu někdejší argumentaci totalitních režimů, které se snažily na vnější svět udělat dojem statistikami ohledně toho všeho, co "dokázaly". Tuto část Zemanova projevu lze lehce interpretovat jako defenzivní - je to reakcí na soustředěné útoky proti prezidentovi a je to jeho snahou získat v diskursu o něm samotném aspoň do určité míry převahu zveřejněním výčtu faktů. Pokud měl Miloš Zeman v úmyslu se proti neférovým výpadům proti sobě bránit, zřejmě neměl možnost to udělat jinak. Kromě toho, představa, že měl dát občanům výčet o tom, co za poslední rok udělal, není úplně nelogická. Je vlastně skromná, protože tím její nositel signalizuje, že má povinnost zodpovídat se ze své práce. Jiná věc je, zda je ta jeho práce opravdu důležitá...

Je ovšem pravda, že ve své snaze o bezkonfliktnost byl Zemanův projev relativně bezobsažný. Možná svou (záměrnou?) sterilitou tím signalizoval, že Česká republika prezidentský úřad nepotřebuje, je to monarchistický přežitek z Rakouska-Uherska, a nejlepší by bylo, kdyby byl zrušen.

Je něco patologického na národě, který obdivně a v očekávání vzhlíží k prezidentu-monarchovi s tím, že mu o Vánocích či na Nový rok monarcha sdělí něco objevného o životě. Možná, že by si národ měl konečně uvědomit, že prezident není ničím výjimečný člověk a jeho projev nás nepovede k prozření - prezident nám neprozradí tajemství života a světa. Zdá se, že je dobře, že toto Zemanův letošní projev správně signalizoval: neočekávejte ode mě nic.

Vánoční projev prezidenta Miloše Zemana ZDE

0
Vytisknout
14071

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013