USA a Írán společně bojují s islamisty

7. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Ve vzácné zahraničněpolitické shodě dnes USA a Írán podporují iráckého premiéra proti skupině sunnitských extrémistů napojených na al-Kajdu, která vede povstání v v části Iráku a v Sýrii.

Již v neděli obě země oznámily, že budou podporovat irácké úřady v boji proti skupině Islámský stát Iráku a Levanty (ISIL), džihádistům spojeným s mezinárodní teroristickou sítí.

Skupina v posledních měsících vystupňovala svou činnost, jak ukazuje převzetí kontroly nad klíčovými iráckými městy Fallúdža a Ramádí.

Íránský armádní velitel Muhammad Hedžází sdělil agentuře Tasnim, že jeho země je připravena dodat Iráku vojenské vybavení a konzultace, a zároveň vyjádřil názor, že nasazení íránských jednotek nebude nutné.

Podobný postoj zaujal americký ministr zahrnaičí John Kerry na tiskové konferenci v Jeruzalémě. Podle něj je situace mimořádně vážná, ISIL je "nejnebezpečnějším hráčem v regionu" a USA budou stát na straně irácké vlády. A stejně jako Hedžází dodal, že USA neuvažují o vyslání vlastních jednotek.

Írán a USA jsou pro iráckého premiéra Malikího klíčovými zdroji podpory. Ten plánuje protiútok proti džihádistům ve Fallúdži.

Na druh straně experti upozorňují, že by americká podpora mohla dále radikalizovat kdysi dominantní irácké sunnity, kteří se dnes cítí diskriminováni.

Poslední krize v Iráku, která je kombinovaným důsledkem událostí v Sýrii a Libanonu a soupeření mezi šíitským Íránem a sunnitskou Saúdskou Arábií, znovu upozornily na selhání americké intervence v Iráku. Ironií osudu právě města, která nyní kontrolují džihádisté, se Američanům v roce 2004 podařilo jako první stabilizovat - a utrpěli zde největší ztráty od války ve Vietnamu.

Republikánská opozice přesto kritizuje rozhodnutí prezidenta Obamy stáhnout v roce 2011 americké jednotky z Iráku, které vyústilo v rostoucí vliv sousedního Íránu mezi dominantními iráckými šíity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8197

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2014