Írán a USA nacházejí společnou řeč

12. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Pro Írán bývaly USA "velkým Satanem", zatímco Washington označoval islámskou republiku za "darebácký stát" a součást "osy zla".

Ideologický rozkol oba státy dělí i nadále, avšak sdílené obavy týkající se Afghánistánu, Sýrie a dokonce i Iráku teď vedou k opatrnému sbližování.

Obnova diplomatických vztahů přerušených v roce 1979 po obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu a 444 dnů trvajícím zadržování rukojmích zůstává zatím na vzdáleném horizontu.

Nicméně pchota Obamovy administrativy zapojovat se do tajných jednání v Ománu a nové vedení v čele s reformním prezidentem Rúháním už přinesly své plody v podobě přechodné dohody o íránském jaderném programu.

Obě země sdílejí nevoli k případnému návratu Talibánu k moci v Kábulu. A existuje k tomu precedent již z let 2001-2002. A stejná je obava z narkotik, které pocházejí z Afghánistánu.

Sýrie je další případ, přestože obě země se nacházejí na opačných stranách konfliktu. Obě si však přejí ukončení bojů a potlačení vlivu sunnitských extrémistů. Teherán přitom může využít výrazný vliv na Asadův režim.

Obavy z al-Kajdy mohou přinést spolupráci dokonce i v Iráku.

Obě země si konkurují, avšak v některých záležitostech se jejich zájmy překrývají. A zlepšování jejich vzájemných vztahů nevraživě sledují Izrael a Saúdská Arábie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8631

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2014