Jevgenij Lebeděv: Rusko není homofobní země

15. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

"Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Jevgenij Lebeděv je pětatřicetiletý ruský oligarcha, ostrý kritik který získal vzdělání v Británii a v současnosti vlastní deníky Evening Standard a Independent, které zachránil před krachem. Za šestnáct dnů zahájí v Londýně vysílání jeho lokální kulturní televize London Live. Vyjímáme několik výroků z jeho rozhovoru pro deník Guardian, které jsou trochu znepokojující tím, jak docela přesně platí výše uvedený citát nejen pro Rusko, ale i pro Českou republiku.

"Západ vůbec nerozumí, jak je tomu s homofobií v Rusku," říká Lebeděv. "Rusko není homofobní země. Ne. Když začal ten skandál ohledně ruských zákonů o homosexualitě a hovořilo se o bojkotu olympijských her v Soči, řekl jsem, že je to absolutně nesprávná věc, protože uvrhnout nějakou zemi do izolace a ostrakizovat ji je jako uvrhnout do izolace a ostrakizovat někoho, kdo tak trochu propadá šílenství. Ale když ho zavřete do blázince, ten člověk bude stále šílenější a šílenější, až se úplně zblázní, zatímco když s ním spolupracujete, tak se uzdraví.

V každé zemi jsou homofobové, jediným rozdílem je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Ke krizi na Ukrajině řekl Lebeděv toto: "Množství velmi inteligentních, liberálních Rusů, s nimiž mluvím, říkají, že Západ vůči nám úplně ztratil respekt. Když přijeli do Kyjeva evropští ministři zahraničí, než uprchl Janukovyč, byly podepsány všechny ty dohody, a všechny pak byly porušeny. A kromě toho existují ultrapravicoví jedinci, kteří ohrožují Rusy na Krymu. Mnoho Rusů vždycky považovalo Krym za ruské území a, dodává Lebeděv, do doby asi před třemi nedělemi jsem ani nepovažoval Ukrajinu za cizinu. Teď samozřejmě se už cizinou stala. Celý problém s Ukrajinou má mnoho rovin, není to černobílé, nemá pravdu ani západ, ani východ. Obě strany udělaly spoustu chyb."

Lebeděvova rodina vlastní na Krymu hotel, ale Lebeděv k tomu říká: "Upřímně řečeno, mně je úplně jedno, komu ten hotel bude patřit. Co se týče podnikání, ukrajinská vláda byla zkorumpovaná, takže je to pořád stejné." Lebeděv se hlavně bojí, aby nebyla válka, "ale je to asi nepravděpodobné". "Doufám jen, že nikdo nezačne střílet, což by vyvolalo širší konflikt, což by byla strašná katastrofa. Všichni pořád vyhrožují, ale pokud to nedošlo příliš daleko, dá se ustoupit a vyhnout se krveprolévání. Mým přístupem je vždycky snažit se vyjednávat a věci vyřešit. Je to řešitelné. V Rusku není nikdo jiný, s kým by se dalo jednat, než Putin. Takže politika vyjednávání je ta správná politika."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15234

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2014