Anexe Krymu byla Putinovou strategickou chybou

26. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Britský rozhlas v úterý informoval o obrovském úprku kapitálu z Ruska, za poslední měsíc prý odešly investice ve výši 70 miliard dolarů. Investoři se obávají nestability. Souhlasím s Obamou, že strategická rozhodnutí Putinovy vlády jsou známkou jeho slabosti, nikoliv síly. Mnozí lidé v České republice zřejmě především v důsledku nepokrytě zaujaté a xenofobní protiruské kampaně českých médií Putinovi nepokrytě fandí, je to ovšem zase ideologická zaujatost, která znemožňuje realistické a strategické uvažování.

Zdá se mi, že Putinova anexe Krymu byla také motivována obdobnou, emocionální, ideologickou zaujatostí, především, jak si povšiml Obama, slabostí Ruska vůči Západu, a pak zejména trvajícím intenzivním pocitem méněcennosti Rusů, kteří zuří, že je Západ "nenávidí, podceňuje a uráží", přestože v důsledku své historické role "hrají přece ve světě významnou, mesiášskou civilizační roli". Tento zhrzený pocit méněcennosti samozřejmě ruská propaganda nyní v ruských občanech posiluje otevřeným nacionalismem a "vštěpováním hrdosti".

Rusové prostě usoudili, že "urážení ze strany Západu už bylo dost" a anexí Krymu mu udělili políček. Aspoň se to domnívají.

Jenže je to opravdu použitelná a inteligentní strategie? Níkdo nezpochybňuje, že Západ se skutečně pokoušel a pokouší o podvratné akce až k hranicím Ruska. Možná Putin opravdu usoudil, že se na tuto infiltraci musí zareagovat otevřenou silou. Nejsem si jist, že to může mít pozitivní výsledky. Kdyby postupoval diplomatičtěji, aniž by se vzdával svých cílů, mohl dosáhnout téměř úplně kontroly Krymu v rámci jeho vysoké míry autonomie, které bylo zřejmě možno vytvořit v součinnosti se západními a mezinárodními organizacemi. Konec konců, Západ tuto možnost nabízel.

Marná sláva, ať to kdokoliv omlouvá jakkoliv, anexe Krymu byla porušením mezinárodního práva a Rusko za to nejméně ve střednědobé perspektivě zaplatí. Je skutečně strategicky inteligentní naštvat si své zahraniční partnery a mezinárodní investory? Putin jistě rozvažuje, zda ochlazení mezinárodních styků mezi Ruskem a vnějším světem opravdu stálo za ten políček, který se rozhodl uštědřit Západu. Možná, že dojde k závěru, že ne a že to byla chyba.

Pokud naopak bude Putin dál prosazovat konfrontační strategii siloviků (možná to dělá proto, aby se sám udržel u moci) došlo by k vzniku ničivé spirály stále se zhoršujících vztahů s vnějším světem, ekonomických i politických, což by vedlo k sílící zuřivosti Rusů ("Západ nás uráží stále více") a sílící touze ukázat světu co proto, což by vedlo k ekonomickým problémům Ruska i Západu. Rozum a spolupráce by měly převládnout obou stranách.

0
Vytisknout
19202

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2014