Ohrožuje Západ Rusko pouhou svou existencí?

5. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Takto formulovaná otázka - z níž plyne, že v probíhajícím mezinárodněpolitickém střetu vlastně nejde o to, co Západ dělá nebo nedělá, oč usiluje nebo neusiluje, ale prostě o to, že a jaký vůbec je - se může zdát naprosto absurdní. Jak ale upozornil Leonid Beršidskij, Moskva dnes uvažuje právě výše uvedeným způsobem. Připravovaný návrh státní kulturní politiky proto stojí na tezi, že Ruská federace je neevropskou zemí, která nepřijímá západní hodnoty a vymezuje se jednoznačně proti nim. Neboli jasný vzkaz pro nostalgiky: Společný evropský dům? Обещанного три года ждут, а на четвертый отказывают.

Jak by měla nová ruská kulturní politika vypadat? Stručně shrnuto: Vypjatý důraz na sociální soudržnost; "kreativní svoboda" nesmí narušovat tradiční hodnotový systém ruské společnosti (= hrozí, že spolu s provokatéry typu Pussy Riot Moskva vylije i zásadně důležité sociální inovátory); "Rusko není Evropa" (= zamávejte Michailu Gorbačovovi a nečtěte a nepřekládejte už Fjodora Lukjanova, je to naprostá ztráta času); odmítnutí principů multikulturalismu a tolerance; odmítnutí některých forem moderního umění a liberálních západních hodnot. Prokremelský komentátor Dmitrij Jurijev vysvětluje, že Moskva byla Západem hanebně "svedena a opuštěna".

***

Pokud se někdo cítí dotčen vaším chováním, můžete změnit své chování. Pokud ale druhá strana jednoznačně dává najevo, že ji ohrožujete už svou pouhou existencí, nezbývá mnoho možností, jak s takovým partnerem vycházet. Nejrozumnější je pak zřejmě omezit kontakty na nezbytné minimum a o nic se bláhově nesnažit.

***

Rusko říká naprosto jasně, že je protivníkem Západu, ne jeho partnerem.

0
Vytisknout
10869

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2014