"Doněcká lidová republika" odmítá výsledky ženevských jednání

18. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Jeden z lídrů "Doněcké lidové republiky" Denis Pušilin na tiskové konferenci v Doněcku uvedl, že jeho "republika" neuznává dohody uzavřené na čtvrtečním jednání v Ženevě.

Podle jeho slov Kyjev tyto dohody neplní. "Nestahují vojska z území Doněcké oblasti a za těchto podmínek není možno hovořit o ústupcích", řekl Pušilin.

Kyjev prý musí "vyklidit obsazené budovy, odzbrojit nezákonné formace: Národní gardu (zřízenou podle zákona schváleného kyjevským parlamentem - KD) a "Pravý sektor", propustit na svobodu politické vězně". "Pouze poté jsme připraveni k dialogu", dodal Pušilin.

Účastníci čtyřstranných rozhovorů včera v Ženevě schválili dokument zakotvující jednotivé kroky pro deeskalaci situace na Ukrajině.

Aktivisté v Doněcku ale tvrdí, že Kyjev sotva bude dohodu plnit, a redakce ruského listu Vzgljad údajně má k dispozici informace, které to potvrzují. (Neuvádí ovšem, jaké informace - KD.)

USA už nicméně prohlásily, že jsou připraveny zavést po víkendu nové sankce proti Rusku, jestliže protestující na východě Ukrajiny nesplní včera uzavřené dohody, a Kyjev prohlásil, že má právo ponechat na východě Ukrajiny vojska.

Bezpečnostní služba SBU ale dnes prohlásila, že během svátků speciální operace na východě přechází do neaktivní fáze.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9271

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014