Bývalí američtí výzvědní důstojníci píší Obamovi:

Musíte o Ukrajině osobně jednat s Putinem

6. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Je to na vás, pane prezidente. Chcete-li zabránit krvavé občanské válce mezi východní a západní Ukrajinou a odvrátit ruskou vojenskou intervenci na východní Ukrajině, máte možnost to udělat, než se násilí úplně vymkne kontrole. Musíte převzít iniciativu a udělat to teď.

Doporučuje, abyste veřejně potvrdil, že si Spojené státy nepřejí včlenit Ukrajinu do NATO, a dal jasně najevo Moskvě, že jste ochoten se bezodkladně osobně sejít s prezidentem Vladimírem Putinem ve snaze ukončit krizi a uznat legitimní zájmy různých stran.

Jste si jistě už vědom, že někteří vaši klíčoví poradci nesdílí cíl zabránit vážnějšímu násilí. Anebo, pokud ho sdílí, je obtížné pochopit, proč vám poskytují tak jednostranný obraz vzniku a viny toho, co se stalo téměř nezadržitelným pohybem k širší válce a nevýslovnému lidskému utrpení Ukrajinců.

Jsme přesvědčeni, že musíte zastavit rozhodování těch osob, jako je ministr zahraničí John Kerry, jehož slova a činy považují šéfové v Kremlu za snahu dát Rusku pěstí do nosu na jejich vlastním zadním dvorku a - to není náhodné - za snahu zlikvidovat dříve fungující vztahy mezi vámi a ruským prezidentem Putinem.

Byl jste schopen učinit něco podobného loni v létě, když jste na poslední chvíli zrušil plány na útok proti Sýrii. Tehdy ministr Kerry a další poradci vás o vlásek vrhli do velké války, založené na velmi pochybných tvrzeních, že syrská vláda nesla odpovědnost za chemické útoky u Damašku dne 21. srpna. Činy těchže poradců vůči Ukrajině, které podporují "mainstreamová média", která jejich názory přijímají nekriticky jako evangelium, hrozí, že vznikne plná občanská válka na Ukrajině, že tam dojde k ruské vojenské intervenci a dojde také k dlouhodobému otrávení styků s Ruskem. To by neprospělo nikomu, kromě těch, kteří (podobně jako v případě Sýrie loni v létě) chtějí zlikvidovat bilaterální americko-ruskou spolupráci, která byla tak nápomocná při řešení složitých problémů, jako je Sýrie a Írán. Nedomníváme se, že by existovaly důkazy, že chce prezident Putin vyslat ruská vojska na Ukrajinu, Zdá se ale nyní pravděpodobné, že bude donucen to udělat - zejména po zvěrstvech, jako bylo usmrcení více než 30 lidí z disidentského tábora zaměřeného proti ukrajinské vládě v Oděse. Tyto oběti hledaly útočiště v budově před násilnými proukrajinskými "fotbalovými fanoušky", kdy byly do budovy vhozeny zápalné bomby.

Pane prezidente, jestli nebudete jednat rychle, možná už nepůjde obnovit dohodu z Ženevy ze 17. dubna.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13418

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014