Kurva velký Sin city

RECENZE S ODBOČKOU K CENZUŘE

Kurva velký Sin City: kultovní dílo Franka Millera vychází poprvé v jedné obrovské knize

20. 5. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 10 minut

Vydavatelství Comics Centrum přišlo s naprosto unikátním projektem. Plánuje vydat všechny díly kultovního komiksu Sin City v jedné knize. Ta bude unikátní svým rozsahem, velikostí i váhou. Bude mít 1360 stran ve dvojnásobné velikosti původních vydání. Váha? Šest kilogramů. V dnešním, primitivní komercí poznamenaném knižním trhu je to vpravdě fandovský počin, za kterým je obrovský kus poctivé grafické i vydavatelské práce. Pro prachy se to dělat nedá...

Proč je Sin City tak zásadní knihou?

„Noc je horká jako samo peklo.“ Těmito šesti slovy uvedl Frank Miller v dubnu roku 1991 nového hrdinu naprosto nové série. Této sérii se podařilo prolomit veškeré dosavadní konvence a způsobit tak revoluci ve světě komiksových příběhů. Otištěním Sin City na stránkách Dark Horse Present Miller vrátil kriminální příběhy zpátky na stránky komiksů, jimž po celá předchozí desetiletí dominovali výlučně superhrdinové.

Pro pochopení situace, která v komiksu v USA do té doby panovala, musíme udělat krátkou odbočku do historie. V roce 1954, za hlubokého mccarthismu, vyšla kniha Fredrica Werthama Seduction of the Innocent (Svádění neviňátek). Detektivky, kriminálky, horory a další témata v komiksech pro dospělé byly díky ní označeny za „neamerické“. Kniha vyvolala dokonce slyšení před americkým Senátem a vznik cenzury komiskových příběhů, tzv Comics Code Authority formálně podřízené oborové asociaci  Comics Magazine Association of America jako autoregulační norma - alternativa hrozící státní regulaci. Komiks pro dospělé, který byl do té doby ohromně populární, rázem skončil a kreslené příběhy se na dlouhá léta mohly věnovat v podstatě jen dětským tématům. Přímým produktem této cenzury pak byli superhrdinové v jejich současné podobě.

CCA pod vedením radního New Yorku, Charlese F. Murphyho, 44, který byl specialistou na mladistvou delikvenci , zakázalo prezentaci "policistů, soudců, státních úředníků a respektovaných institucí ... takovým způsobem, který by vytvořil neúctu k těmto orgánům." Současně formuloval požadavek, že "v každém případě dobro musí zvítězit nad zlem". Vyobrazení "nadměrného násilí" bylo zakázáno stejně jako "odporné, nechutné, hrůzné ilustrace". Upíři , vlkodlaci, démoni a zombie nemohli být zobrazováni. Kromě toho komiksy nesměly používat slova "hrůza", "horor" nebo "teror" ani v názvech. Použití slova "zločin" bylo předmětem četných omezení. Kodex byl revidován několikrát v průběhu roku 1971. I když v roce 2011 oficiálně opustili Comics Code Authority poslední členové, přesto se velká komiksová nakladatelství v USA jeho pravidel drží dodnes.

Pravidla Comics Code Autority - 1954

Obecné standardy-část A

  1. Trestné činy nesmějí být nikdy prezentovány takovým způsobem, aby vytvořily sympatie ke zločinci, aby podporovaly nedůvěru v síly práva a spravedlnosti, nebo inspirovaly ostatní v touze napodobit zločince.
  2. Pokud je popsán trestný čin , musí být popisován jako ošklivá a nepříjemná činnost. Policisté, soudci, vládní úředníci a respektované instituce nesmí být nikdy prezentovány takovým způsobem, aby se k nim u čtenářů vytvořila neúcta.
  3. Zločinci nesmí být prezentováni tak, aby byli vykresleni jako okouzlující nebo zaujímali postoje, které vytváří touhu po napodobení.
  4. V každém případě dobro musí zvítězit nad zlem a zločinec musí být potrestán za své zločiny.
  5. Scény nadměrného násilí musí být zakázány. Scény brutálního mučení, nadměrné a zbytečné rvačky a přestřelky, fyzické utrpení, krvavý a ohavný zločin musí být odstraněny.

Obecné standardy, část B

  1. Žádný komiksový časopis nesmí používat slova "hrůza" nebo "teror" ve svém názvu.
  2. Všechny scény hrůzy, nadměrného krveprolití, krvavé nebo hrůzné zločiny, zkaženost, chtíč, sadismus či masochismus nejsou povoleny.
  3. Všechny odporné, nechutné či hrůzné ilustrace musí být odstraněny.
  4. Příběhy, které se zabývají obchodováním s ďáblem mohou být zveřejněny pouze tehdy, pokud je záměrem ilustrovat morální problém, v žádném případě nemůže být obchod s ďáblem předložen svůdně, ani tak, aby byla zraněna citlivost čtenářů.
  5. Scény, které se zabývají, nebo nástroje spojené s oživlými mrtvolami, mučením, upíry a upírstvím, vlkodlaky a kanibalismem jsou zakázány.

Obecné standardy, část C

  1. Všechny prvky a postupy, které nejsou výslovně uvedené v tomto dokumentu, ale které jsou v rozporu s duchem a záměrem kódu, a jsou považovány za porušení dobrého vkusu nebo slušnosti, musí být zakázány.

Dialog

  1. Vulgarity, obscénnosti, oplzlosti, sprostoty, případně slova nebo symboly, které získaly nežádoucí významy, jsou zakázány.
  2. Musí být přijata zvláštní opatření, aby se zabránilo odkazům na fyzické utrpení nebo deformity.
  3. Ačkoli slang a hovorové výrazy jsou přijatelné, mělo být by nadměrné užívání odrazující a, pokud je to možné, musí být použita dobrá gramatika

Náboženství

  1. Výsměch, nebo útok na jakékoliv náboženské nebo rasové skupiny není nikdy přípustný.

Kostým

  1. Nahota v jakékoliv podobě je zakázána, stejně tak neslušné nebo nepatřičné předvádění se.
  2. Sugestivní a chlípné ilustrace nebo sugestivní držení těla je nepřijatelné.
  3. Všechny sexuální znaky musí být zobrazeny v šatech, rozumně přijatelných pro společnost.
  4. Ženy musí být zpracovány realisticky bez nadsázky jakýchkoliv fyzických vlastností.

Manželství a sex

  1. Rozvod nesmí být pojímán s humorem ani reprezentován jako žádoucí.
  2. Nedovolené sexuální vztahy nebudou ani zmiňovány, ani zobrazeny. Násilné milostné scény, stejně jako sexuální abnormality jsou nepřijatelné.
  3. Úcta k rodičům, morální kodex a smysl pro čestné chování musí být podporovány. Soucitné pochopení problémů lásky není licencí pro morbidní zkreslení.
  4. Příběhy romantické lásky budou klást důraz na hodnotu domova a posvátnost manželství.
  5. Vášeň, nebo romantický zájem nesmí nikdy být pojat takovým způsobem,aby stimuloval nižší emoce a bazální pudy.
  6. Svádění a znásilnění nesmí nikdy být uvedeno nebo předpokládáno.
  7. Sexuální zvrhlosti nebo jakékoli důsledky téhož je přísně zakázáno.

Pravidla pro propagační materiály

  1. Alkoholické nápoje a tabákové výrobky jsou nepřijatelné.
  2. Reklama na pohlavní nebo sexuální instrukční knihy je nepřijatelná.
  3. Prodej pohlednic, "dobových plakátů", "uměnovědných studií", nebo jakékoliv jiné rozmnožování nahých nebo částečně nahých postav je zakázáno.
  4. Reklama na prodej nožů a realistických napodobenin zbraní je zakázána.
  5. Reklama pro prodej zábavní pyrotechniky je zakázána.
  6. Reklama zabývající se prodejem vybavení pro hazardní hry nebo tiskoviny zabývající se hazardními hrami, nesmí být přijaty.
  7. Nahota s kýčovitým účelem a chlípnými pozicemi nesmí být povolena v reklamě jakéhokoli produktu; oblečené postavy nebudou nikdy prezentovány takovým způsobem, aby to bylo urážlivé nebo v rozporu s dobrým vkusem nebo morálkou.
  8. V rámci svých nejlepších schopností se musí každý vydavatel přesvědčit, že všechny výroky v reklamě odpovídají skutečnosti a vyhýbají se zkreslení.
  9. Reklama lékařských, zdravotnických, nebo toaletních výrobků pochybného charakteru musí být zamítnuta. Inzerce pro lékařské, zdravotní, nebo toaletních přípravky schválené American Medical Association nebo American Dental Association se považují za přijatelné, pokud jsou v souladu s ostatními podmínkami reklamního zákoníku.

Code for Editorial Matter: General standards . Code of the Comics Magazine Association of America, Inc 26.října 1954. Zdroj: Senátní Výbor pro soudnictví, komiksy a kriminalitu mladistvých, průběžná zpráva 1955 (Washington, DC: tisk Úřadu vlády Spojených států, 1955)

Proto Millerem nově pojatý neo-noirový styl plný drsných mizerů, krásných žen a těch nejnadupanějších aut převálcoval všechno jako parní válec a ovlivnil vývoj mnoha budoucích kreslířů, scenáristů a filmařů. Ale co je nejpodstatnější, ovlivnil miliony čtenářů, kteří návštěvou Sin City překročili hranici, přes kterou se již nikdy nechtěli vrátit zpátky.

V následujících letech se Sin City rozrostlo na celkem sedm knih – všechny napsal a nakreslil sám Frank Miller. Sin City vyhrálo snad každou myslitelnou komiksovou cenu. A nyní vychází kompletně v jedné knize. V češtině.

V roce 2005 měl premiéru snímek Sin City – město hříchu Franka MilleraRoberta Rodrigueze a hostujícího Quentina Tarantina. Do kin se letos dostává druhý díl filmového zpracování Sin City nazvaný Sin City 2: A Dame to Kill For - Ženská, pro kterou bych vraždil. Jeden z příběhů, které Miller přímo  pro tento film napsal, se údajně jmenoval „The Long, Bad Night“ (Dlouhá, blbá noc). Premiéra je plánována na 21. 8. 2014.

Ženská, pro kterou bych vraždil. trailer s českými titulky ZDE

Pokud víte, proč si pořídit komiksovou knihu knih Kurva velký Sin City, objednat si ji můžete ZDE


Pozn. red.: Další formy regulace mediálních obsahů v USA:

  • RYŠÁNKOVÁ, Irena: Etický kodex médií EU, Praha 2011, Diplomová práce. Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra mediálních studií, Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK. Vedoucí práce prof. PhDr Jan Jirák PhD.
  • RYŠÁNKOVÁ, Irena: Označování audiovizuálních obsahů v České republice. Praha, 2009. 253 s. Bakalářská diplomová práce. Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra mediálních studií, Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK. Vedoucí práce prof. PhDr Jan Jirák PhD.

0
Vytisknout
9247

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2014