Ruští piloti nad Irákem?

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruská televize v pondělí oznámila přílet prvních pěti z tuctu bitevních Suchojů Su-25 určených irácké vládě. Sdělila také, že Moskva vysílá "instruktory", kteří Iráčanům pomohou letouny používat. Generál Anvar Hama Amín, velitel iráckého letectva, sdělil New York Times, že se stroje zapojí do bojů proti islamistům během několika dní, poté co ruští instruktoři zemi opustí.

Amín tvrdí, že Irák má spoustu pilotů s "dlouhou zkušeností" létání na Su-25. Ruský velvyslanec v Iráku také prohlásil, že ruští piloti v Iráku létat nebudou.

Snad. Jenže diplomatické zdroje sdělily listu The Daily Beast, že z důvodů špatného výcviku iráckých pilotů budou na bitevnících létat ruští piloti. Ani Rusko, ani Irák náležitě nevysvětlili, jak by mohl Bagdád disponovat piloty připravenými létat na tomto stroji. Byly používány během irácko-íránské války, ale přinejmenším od roku 2002 nebyly nasazeny.

Pomoc Iráku není pro Moskvu strategickým rozhodnutím spojeným s dlouhodobým závazkem bránit režim v Bagdádu, ale spíše příležitost demonstrovat rozdíl mezi Moskvou a Washingtonem, jehož přímá vojenská pomoc je minimální a pomalá.

Pokud budou v Iráku létat ruští piloti, Moskva bude dělat práci, o kterou Bagdád nejprve požádal Washington. Moskva patrně přítomnost pilotů oficiálně nepřizná. Podobně v syrské válce existují nepotvrzené zprávy o severokorejských pilotech létajících na vládních strojích.

Bílý dům v pondělí prohlásil, že Spojené státy nemají problém s nákupem ruských vojenských letounů Irákem. Minulý týden bylo oznámeno, že Rusko dodá také pár bitevních vrtulníků Mi-35 a Mi-28. (V minulosti Američané nejen že výrazně omezovali sortiment možných nákupů vlastních zbraní, ale například také zakázali Iráku nakoupit ruské pancéřovky RPG-29 - pozn. KD.)

Americká administrativa se snažila urychlit dodávky letounů F-16 a bitevních vrtulníků AH-64. Američtí zákonodárci v minulosti pozdrželi tyto dodávky z obavy z autoritářských tendencí premiéra Malikího a špatného zacházení se sunnity. V nejlepším případě mohou tyto dodávky proběhnout na podzim, ale možná se uskuteční teprve v příštím roce.

Američtí piloti ovšem nejsou součástí smlouvy a zabere pár dalších měsíců, než se Iráčané naučí tyto zbraně používat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11110

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2014