Obamova administrativa diskutuje o tom, zda změnit postoj k Asadovi

4. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Teď když americká i syrská vláda bojují proti radikálům z organizace Islámský stát v Sýrii a Levantě, která nedávno vyhlásila "kalífát", kulhající americké úsilí o svržení prezidenta Asada se dostalo do ještě větších potíží. V Obamově administrativě nyní probíhá boj o to, zda by USA neměly uzavřít de facto spojenectví s režimem v Damašku s cílem bojovat proti ISIL a dalším sunnitským extrémistům v regionu.

Někteří členové administrativy prosazují zrušení americké politiky směřující ke svržení Asada, jež byla Obamou oznámena v roce 2012. Tito lidé tvrdí, že místo toho je třeba se soustředit na bezpečnost a stabilitu v regionu. Proto vlády bojující o přežití proti extrémistům je třeba podporovat, nikoliv podvracet. List Daily Beast o tom informoval zdroj uvnitř administrativy.

Ve svých důsledcích už byla americká vláda v omezeném měřítku partnerem Asadova režimu přinejmenším po dobu jednoho roku. Americká, ruská a syrská vláda uzavřely dohodu o likvidaci syrských chemických zbraní a de facto tedy Američané legitimizovali nárok Asada na setrvání u moci.

Již od prosince vysoce postavení představitelé Bílého domu, včetně náměstka poradce pro národní bezpečnost Tonyho Blinkena, prosazují postoj, podle kterého rostoucí hrozba extrémismu vytvořila "konvergenci zájmů" mezi USA, Ruskem a jeho spojenci v íránské a syrské vládě. V zájmu všech je dosáhnout politické dohody, než islamisté příliš zesílí.

Avšak někteří jiní představitelé administrativy navrhované změně ostře oponují, zejména ti, kdo prosazovali stávající politiku vůči Sýrii. Ti tvrdí, že problém extrémismu v regionu lze vyřešit jedině odstraněním Asada. Ten prý funguje jako magnet na teroristy, ale také údajně s teroristy v Sýrii spolupracuje. To tvrdí například Robert Ford, který nedávno opustil pozici velvyslance v Damašku.

Syrské letectvo provedlo nálety v Iráku, avšak syrská armáda neútočí na velitelství a základny ISIL uvnitř Sýrie a vůbec zřídka s organizací bojuje. ISIL údajně prodává režimu ropu z polí na severu země a údajně s ním koordinuje útoky na sekulární Svobodnou syrskou armádu, tvrdí proponenti svržení Asada.

Někteří představitelé administrativy také navrhují, že by se Írán měl stát partnerem v poválečné Sýrii, pomáhat zajistit bezpečnost v přechodném období, kdy by Asad jednal o svém odchodu.

Obama nedávno požádal Kongres o 500 milionů dolarů na podporu umírněné syrské opozice. Avšak zákonodárci obou stran o tomto úmyslu pochybují, protože program byl oznámen bez jakékoliv konzultace s Kongresem. Dlouhý proces, který bude následovat, znamená, že peníze se fakticky projeví až v příštím roce.

Mezitím umírnění povstalci stále více zaostávají v palebné síle i počtech mužstva. A Obamova administrativa dosud odmítala udeřit na ISIL v Sýrii, kde je nejsilnější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10058

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2014