Počet mrtvých v Gaze překročil 300, jsou to často děti

19. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Obyvatelé Gazy čelí krvavým důsledkům dramatické eskalace deset dní trvajícího konfliktu ze strany Izraele a odmítání Hamasu přijmout příměří. Izrael v sobotu ráno pokračoval se svou pozemní ofenzívou v Gaze, počet mrtvých Palestinců stoupl nad 300, často umírají děti.

Intenzivní boje donutily desetitisíce Palestinců uprchnout ze svých domovů. Izraelský premiér Binyamin Netenyahu varoval, že jeho armáda je připravena na "podstatné rozšíření" pozemní operace. Nařídil zlikvidovat tunely Hamasu vykopané pod hranicí s Izraelem.

V OSN a v Káhiře pokračovalo diplomatické úsilí ukončit konflikt a Hamas se ocítá stále ve větší izolaci, protože nechce přijmout příměří, pokud nebudou splněny jeho podmínky: propuštění vězňů a zrušení blokády Gazy ze strany Izraele i Egypta.

Na žádost Jordánska zasedala v této věci v pátek Rada bezpečnosti OSN. Pak bylo oznáměno, že generální tajemník OSN Ban Ki-moon se vydá v sobotu na Blízký východ a bude se snažit vyjednávat v tomto konfliktu. Ban ve čtvrtek ostře kritizoval Izrael, že ignoruje žádosti o umírněné jednání: "Je mi líto, že navzdory mému opakovanému naléhání, a společnému naléhání mnoha regionálních i světových politiků, už tak nebezpečný konflikt nyní eskalovat ještě víc."

V Gaze jsou zdravotníci zcela zahlceni počtem raněných osob po zintenzivnění pozemní vojenské operace izraelské armády. Většina obyvatel Gazy je bez elektřiny. OSN uvádí, že počet osob hledajících útočiště v úkrytech OSN se zdvojnásobil na téměř 40 000.

Francouzští a italští ministři zahraničí odletěli do Káhiry, kde se soustřeďuje vyjednávání. V pátek letěl palestinský prezident Mahmud Abbas do Turecka, aby požádal tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který má lepší vztahy s Hamasem, aby jej přesvědčil přijmout příměří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7589

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2014