Proč někteří Češi nekriticky věří ruské propagandě?

23. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Od vzniku konfliktu na Ukrajině šíří ruská média, a z nich zejména státní ruská televize, docela neuvěřitelnou propagandu. Mnozí právem poukazují na to, že kromě dodávek vojenské techniky proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny je právě tato propaganda nesmírně nebezpečná, protože vytváří hysterický, národně-konzervativní diskurs nenávisti vůči vnějšímu světu a konflikt zostřuje. Nejnebezpečnější na ruské oficiální propagandě je, že naprosto ignoruje fakta a manipulativně překresluje obraz skutečnosti tak, aby to vyhovovalo ruským vládním kruhům.

Ve válce ovšem je objektivní novinářská práce první obětí. V konfliktu o Ukrajinu nelze v podstatě věřit žádným zdrojům, ani ukrajinským, ani ruským, ani americkým. I mnozí západní politikové propadají propagandistické rétorice. Naštěstí ještě na Západě existují zbytky plurality, takže srovnáváním zdrojů je víceméně možno dosáhnout pravdy.

Je pro mě fascinující, kolik lidí v České republice ztratilo racionalitu a soudnost a naprosto nekriticky přijímá šílenou propagandu z ruské strany. Je přece úplně jasné, že v konfliktu je možno dobrat se faktů pouze věcným srovnáváním nejrůznějších zdrojů, o což se v Britských listech snažíme.

Je stoprocentně dokázáno, že to, co publikuje ruská strana, je v 99 procentech případů zcela nedůvěryhodné a je nutno to kriticky analyzovat a srovnávat s informacemi z jiných zdrojů.

To, že česká média jsou prodejná a šíří hloupou protiruskou propagandu, přece proboha neznamená, že automaticky začnu věřit každé pitomosti, kterou šíří ruská televize! Co to je za šílený přístup?

Češi mívali v minulosti schopnost kriticky myslet. Je na pováženou, že mnozí z nich tuto schopnost v současnosti ztratili. Ke své vlastní škodě.

0
Vytisknout
14115

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014