Na jedné z černých skříněk letu MH17 chybí radiolokační a akustický maják

25. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Jak poznamenává z Kyjeva Jevgenij Marčuk, který se zúčastnil vyšetřování dvou velkých leteckých katastrof, podle agenturní fotografie na jedné z "černých skříněk" sestřeleného malajsijského boeingu zjevně chybí radiolokační a akustický maják. Jedná se o parametrickou zápisnici, která byla umístěna v zadní části letounu. Hlasová zápisnice se nacházela v kokpitu a je mírně poškozena výbuchem rakety nebo pádem.

Signál majáku umožňuje prostřednictvím speciálního zařízení lokalizovat zápisnici po dobu 30 dnů ještě i potopenou v hloubce 6 000 metrů. Pokud by maják pracoval a zápisnice byla někam převážena, například do zahraničí, ukrajinská strana by ji dokázala podle signálu přesně lokalizovat. Bez majáku to možné není.

Na parametrické zápisnici ovšem maják chybí a není jasné, proč. Mohl být zničen po dopadu letounu, nebo jiným způsobem.

Parametrická zápisnice bývá při katastrofách zpravidla méně poškozena, než hlasová, protože se nachází v ocasní části a letadlo zpravidla padá k zemi "popředu", vysvětluje Marčuk. Zařízení může zachycovat až 500 parametrů stavu letadla, včetně toho, co se stalo během prvních sekund po zásahu, mj. rychlost dekomprese.

V případech, kdy osádka okamžitě zahyne, což byl při zásahu letounu střepinami raketové hlavice z přední polosféry patrně náš případ, má parametrická zápisnice klíčový význam, poněvadž na hlasové nejsou s velkou pravděpodobností od okamžiku zásahu prakticky žádné důležité informace - a kromě toho je v tomto případě lehce poškozena a není zřejmé, nakolik bude funkční.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11174

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014