Mluvčí izraelského premiéra: "My civilisty zabíjet nechceme"

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Jackie Long, moderátorka Channel Four News: Hovořím nyní z Tel Avivu s mluvčím izraelského premiéra Markem Regevem. Pane Regeve, doufám, že jste slyšel rozhovor s panem Hasanem z Gazy. Vy ostřelujete, zabíjíte civilisty, ale neprobíhá mírový proces. Obležení nezrušíte. Toto nikdy neskončí.

(Pauza)

Mark Regev: To je od mluvčího Hamasu dost absurdní. Protože od samého začátku oni tvrdí, že jsou proti jakémukoliv mírovému procesu s Izraelem. Jsou přesvědčeni, že moje země by měla být zničena. Jen si přečtěte chartu Hamasu. Praví se tam, že řešením toho, co nazývají otázkou Palestiny je jen násilný džihád. Říkají, že všichni židé jsou legitimními cíli pro teroristické útoky, muži, ženy i děti. A samozřejmě, jak jsme viděli před čtrnácti dny, děti. Je to násilná organizace, která se staví proti míru. Hamas je antiteze míru.

Moderátorka: Hovořili jsme s Hamasem. Vy jste představitel izraelské vlády. Zmiňujete se o zabíjení mužů, žen a dětí. Jsou to vaše střely, které usmrtily více než tisíc Palestinců. Hamas, ano, ten musí přijmout odpovědnost za rakety, které odpalují, ale vy musíte přijmout odpovědnost, že střílíte dělostřelecké granáty, které usmrtily tisíc civilistů, z nichž byla podle odhadů pětina dětí.

(Pauza)

Mark Regev: My nechceme, aby umíral jediný palestinský civilní občan a děláme, co je v našich silách. Snažíme se být co nejpreciznější, abychom nezasahovali civilisty. Bohužel někdy se civilisté dostávají do křížové palby. Problém je, že i když to Hamas popírá, Hamas úmyslně používá civilistů jako lidských štítů. OSN vydala zprávu, že existují dva zdokumentované případy, kdy Hamas uložil své rakety ve školách OSN. A nyní váš reportér interviewoval vysokého představitele z Hamasu, který byl v nemocnici! Proč je v nemocnici?

Moderátorka: Promiňte, to je velmi zajímavá otázka. Hovoříte o tom, že OSN poukázala na dva případy, kdy Hamas použil škol. Podívejte se na Bethanun. Tam je škola OSN. Vy jste věděli, že tam jsou děti. Požádali jste je, aby školu evakuovali, věděli jste, že tu školu vybombardujete, vybombardovali jste ji a lidé zemřeli. Děti tam zemřely.

(Pauza)

Mark Regev: To není jasné. Podle našich zpráv se zdá, že ty mrtvé nezavinila izraelská střelba. Stále se to ještě vyšetřuje. Sama OSN informovala, že rakety Hamasu padaly toho dne v blízkosti Bethanunu. My to kontrolujeme. Když říkáte jednoznačně, že ti lidé zemřeli v důsledku izraelské střelby - ani OSN to netvrdí! Měli byste být opatrnější při tom, co říkáte.

Moderátorka: Jde o to, že poukazujete na OSN, že říká, že Hamas používá školy a nemocnice, ostřelovali jste nemocnici al Šífa. V Bethanunu jste řekli těm lidem a dětem, aby tu školu evakuovali. A pak, o několik hodin později, jste na tu školu začali střílet. Je to logický závěr, že lidé zemřeli v důsledku té izraelské palby.

Mark Regev: OSN neříká, že lidé zemřeli v důsledku izraelské střelby. Nevědí to přesně, my to nevíme přesně. Mohly to být jiné zbraně. Ale řekněme to jasně. Tato otázka lidských štítů není otevřená diskusi. Ptám se vás: váš reportér z Channel Four interviewoval šéfa Hamasu v nemocnici. Proč se ten interview konal v nemocnici? Protože vedení Hamasu je v suterénu nemocnice Šífa a zneužívá tam všechny lékaře, zdravotní sestry a tak dále.

Moderátorka: Je to jediné místo, z něhož můžeme vysílat. Ale k širší otázce. Otázkou je, v které chvíli -

Mark Regev: To není pravda. Novináři běžně vysílají z celé Gazy.

Moderátorka. Tisíc Palestinců přišlo o život, třicet Izraelců přišlo o život. V které chvíli se rozhodnete, že tohle musí skončit. Že se musíme pokusit o něco jiného.

Pauza

Mark Regev: My jsme tenhle konflikt vůbec nechtěli. My nechceme být v tomhle konfliktu. My jsme před týdnem přijali egyptský návrh na příměří, které podpořila Arabská liga, a jak jste informovali, Hamas to odmítl. A náš problém je, že čelíme jednání velmi kruté islamistické organizace. Velmi podobné organizaci ISIS v Iráku nebo Hezbollah v Libanonu anebo dokonce Boko Haran. Oni se nezajímají o mír. To je celé.

Moderátorka: Marku Regeve, děkuji vám za rozhovor.

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2014