"Tento šokující útok na nemocnici způsobil Hamas"

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Moderátor Channel Four News Jon Snow: K dispozici jsou jen hluboce protikladné verze toho, co se stalo, ale zdá se být jisté, že deset Palestinců, většina z nich děti, bylo usmrceno, když nějaká střela explodovala v parku, v uprchlickém táboře Šaty v Gaza City. Desítky dalších osob byly zraněny a odvezeny do blízké nemocnice al Šifa, která se sama stala terčem výbuchu přibližně v tutéž dobu. Palestinské úřady uvádějí, že obojí bylo důsledkem izraelských leteckých úderů, Izrael obviňuje neřízené rakety Hamasu. Náš korespondent Paul Mason je u nemocnice v Gaze dnes večer, Paule?

Paul Mason: Johne, námořní kanonáda duní u pobřeží a sem jsou každou minutu přiváženi ranění a mrtví. Izrael znovuzahájil svou pozemní ofenzívu. Bude velmi intenzivní. Čtyři izraelští civilisté byli v městě Eškol dnes usmrceni a premiér Binjamin Netanjahu promluvil k národu, aby se připravil na dlouhou válku. Tady v nemocnici Šífa jsme se dověděli, že osm dětí a dva dospělí byli usmrceni v palestinském uprchlickém táboře, který je ve vzdálenosti jen pěti minut odsud. Také došlo k explozi na pokraji této nemocnice. To, co uvidíte v mé reportáži tohoto incidentu, obsahuje znepokojující záběry dětí.

Právě jsme vyjeli z nemocnice Šífa, když došlo k výbuchu. Tak jsme se rychle vrátili. Bezpilotní letadlo zaútočilo na místo hned před nemocnicí, kudy do nemocnice přijížděly sanitky s raněnými. Došlo k výbuchu v uprchlickém táboře na pláži, ve vzdálenosti jen pěti minut. Rychle bylo zjevné, že mnoho obětí jsou děti. Jejich těla tak malá, že se na nemocniční vozík vešly dvě.

Tohle je hlavní nemocnice, která se stará o všechny raněné a mrtvé v Gaza City. Viděl jsem čtyři mrtvé děti a prý je jich šest.

Tomuto muži výbuch v táboře na pláži strhl kalhoty. Řekl mi, co se stalo: "Kde byli ti bojovníci? Byl to civilní dům. Všechno to byly děti, hrály si na ulici. Tam nebyli žádní bojovníci. Děti si hrály na ulici. Zaútočili na dům a trosky je rozdrtily."

V tento den, v muslimský svátek Eid, byla jenom krev dětí. A smutek rodin. Jak byli přiváženi mrtví, televizní stanice, podporující Hamas, obvinila z útoku Izrael. Izrael uvedl, že to byly palestinské rakety, které zasáhly nezamýšlené cíle. Všichni ranění a mrtví, co jsem viděl, byli z útoku v táboře na pláži.

Ať už to bylo cokoliv, co zasáhlo nemocnici, hmotné škody byly jasné.

Den začal modlitbami a oslavou. Uprostřed 24 hodinového příměří, vyhlášeného Hamasem, se lidé vydali do historické mešity. Mnoho modlících se byli lidé vyhnaní ze zničené čtvrti Šedžaja.

Tento muž tam před týdnem přišel o své tři děti, o manželku a o svůj dům. Ve svém smutku a zoufalství mi řekl toto:

"Co se dá říct lidem, kteří to vybombardovali? Jsem hotov stát se sebevražedným atentátníkem a odpálit se v Izraeli. Nemám co ztratit. Přišel jsem o všechno. Takže se odpálím v Izraeli."

Jen několik hodin před masakry v uprchlickém táboře jsme viděli toto na obloze. Izraelské letáky, obsahující jednoduchou zprávu. Je to seznam bojovníků Hamasu, o nichž Izrael tvrdí, že je zabil, a dole na letáku je napsáno: "Kdo myslíte, že bude dalším člověkem na tomto seznamu?"

Lidé doufali, že se budou moci vrátit domů. Avšak klid dne rychle skončil.

No, teď přivážejí další raněné a mrtvé, děti mezi nimi, a dospělé lidi. Co se týče útoku na pláži, izraelský šéf vojenského štábu dnes večer tvrdí, že izraelská armáda má důkaz, že masakr způsobila raketa Hamasu. Je to terčem sporů. Ale tak to vidíte. Rostoucí počet obětí z toho, co je jasně izraelská ofenzíva.

Jon Snow: Paule, co ještě nám můžete říct o tom, co řekl v televizi premiér Netanjahu?

Paul Mason: Ještě předtím Izraelci varovali lidi, kteří žijí v několika předměstích Gaza City, aby odtamtud zmizeli. Znamená to, že tam chtějí provést invazi. Pan Netanjahu také požadoval, aby měli Izraelci trpělivost pro dlouhou ofenzívu. Chce zničit Hamas vojensky i finančně. To má mnoho společného s diplomatickou kontroverzí, která vznikla mezi Izraelem a Amerikou. Možná to signalizuje omezení finančních zdrojů Hamasu, pokud se Izraelci budou chovat umírněně. Nevíme to přesně.

0
Vytisknout
8313

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014