Gaza:

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla další školu OSN. Usmrtila přes noc více než 40 osob

30. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Nejméně 15 Palestinců bylo usmrceno a 90 zraněno brzo ráno ve středu, když izraelská armáda ostřelovala školu OSN, v níž se skrývali před jejími útoky civilisté. Noc z úterý na středu byla již druhou nocí nesmírně intenzivního izraelského bombardování Gazy.

Zdravotničtí činitelé v Gaze konstatovali, že při intenzivních leteckých úderech a ostřelování tanky zahynulo ve čtvrti Jabaliya v Gaza City nejméně 43 osob. Počet mrtvých zahrnuje i lidi ve škole, kteří se tam skryli po útěku ze svých vlastních příbytků. Pokračovalo také bombardování Gazy z ozbrojených izraelských člunů.

Poslední dvě noci byly svědkem nejintenzivnějšího bombardování během této izraelské ofenzívy v Gaze. Za 23 dní bylo usmrceno více než 1240 Palestinců, většina z nich civilisté. Na izraelské straně zahynulo 53 vojáků a 3 civilisté.

Mluvčí izraelské armády uvedla, že armáda vyšetřuje zprávy, že zasáhla školu OSN.

Minulý týden bylo usmrceno 15 osob a asi 200 osob zraněno, když byla zasažena jiná škola OSN v Beit Hanounu, kdyhž tam bylo školní hřiště plné rodin, čekajících na evakuaci uprostřed těžkých bojů. Izrael popřel, že je za mrtvé a raněn odpovědný a tvrdil, že jediná "zbloudilá" střela zasáhla hřiště, když bylo prázdné.

Avšak podle svědectví zaměstnanců OSN následovalo po prvním dělostřeleckém granátu "několik dalších v blízkosti školy během několika minut", uvedl mluvčí Chris Gunness. Reportéři, kteří navštívili scénu o několik minut později, uvedli, že škoda a trosky byly zjevně způsobeny dělostřeleckými granáty.

Organizace OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA uvedla v úterý, že našla další sklad raket v jedné ze svých škol v Gaze a vyjádřila politování, že ti, kdo je tam umístili, ohrozili civilisty.

"Toto je další flagrantní porušení neutrality našich škol. Požadujeme od všech válčících stran, aby respektovaly nedotknutelnost budov OSN," uvedl Gunness. Dvě jiná taková skladiště ve školách OSN byla nalezena minulý týden.

Více než 200 000 osob v Gaze hledá útočiště ve školách OSN poté, co je Izrael varoval, aby evakuovali celé čtvrti, které se chystá bombardovat.

Izraelská armáda uvedla, že v noci z úterý na středu ostřelovala 75 míst, znamená to tedy, že bombardovala od začáátku konfliktu už 4100 míst. Za posledních 224 hodin vyhodila do povětří také tři tunely v gaze.

Mezi cíli, zasaženými v noci z úterý na středu, bylo pět mešit, v nichž podle izraelské armády byly tunely, skladiště zbraní a hlídkové posty, a dvě budovy používané extremisty z Hamasu.

Mezi zmatenými zprávami o možných příměřích přišla informace, že se ve středu má sejít izraelský bezpečnostní kabinet, jednat o konfliktu a uvažovat o dalších krocích. Palestinská delegace včetně prezidenta Mahmuda Abbase a zástupců Hamasu a Islámského džihádu, hlavních extremistických frakcí v Gaze, má ve středu přicestovat do Káhiry k rozhovorům o příměří.

Mezinárodní nátlak na ukončení konfliktu sílí. V úterý požadoval bezpodmínečné příměří i britský premiér David Cameron. Chile a Peru odvolaly své velvyslance z Izraaele. "Chile zaznamenala s velkým znepokojením, že vojenské operace - které v tuto chvíli se zdají být kolektivním trestem pro civilní palestinské obyvatelstvo v Gaze - nerespektují základní normy mezinárodního humanitárního práva," uvedlo chilské ministerstvo zahraničí.

Avšak izraelské obyvatelstvo vojenské akce v Gaze drtivou většinou podporuje. Z průzkumu, zveřejněného v Tel Avivu v úterý, vyplývá, že 95 procent izraelských židů je přesvědčeno, že ofenzíva je ospravedlnitelná. Jen 4 procenta Izraelců si myslí, že izraelská armáda používá nepřiměřené síly.

Hamas zveřejnil video s bojovníky uvnitř tunelů v Gaze s komentářem Mohammeda Deifa, šéfa svého ozbrojeného křídla brigán Qassam. "Okupační jednotky nebudou bezpečné, dokud naši lidé nebudou moci žít ve svobodě a v důstojnosti," řekl Deif. "Nebude žádné příměří, dokud Izrael nezastaví svou agresi a nezruší blokádu. Nepřijmeme dočasná řešení."

ZDE

0
Vytisknout
5619

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014