Třetí případ skladování raket ve škole provozované OSN

30. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve škole, která sloužila jako humanitární přístřeší pro mnoho vysídlených Palestinců v Gaze, byly nalezeny dělostřelecké rakety. Jde o třetí takový případ, který UNRWA poskytující humanitární pomoc Palestincům a provozující přes 200 škol v pásmu Gazy za poslední dva týdny nahlásila.

UNRWA zavolala experta na výbušniny, aby rakety odstranil a školu zabezpečil, ale boje mu zabránily dopravit se na místo, informuje mluvčí UNRWA Chris Gunness.

Gunness odsoudil ty, kdo ohrožují životy civilistů umisťováním raket do škol. Ty mají být neutrálním místem nijak se nevztahujícím k probíhajícím bojům.

"Odsuzujeme skupinu nebo skupiny,, které ohrozily civilisty umístěním této munice do naší školy. To je další flagrantní porušení neutrality... Vyzýváme všechny válčící strany, aby respektovaly neporušitelnost vlastnictví OSN," říká Gunness ve svém prohlášení.

Nejmenuje však žádnou skupinu a nečiní Hamás zodpovědným za tento incident.

UNRWA 20 raket nalezených v jedné ze svých škol předala místním úřadům, což mnozí považují za ekvivalent jejich odevzdání Hamásu.

V tomto případě Gunness oznámil, že představitelé vlády národního konsensu, kteří do školy dorazili, nemají vazby na Hamás.

Minulý týden, když UNRWA objevila v jedné ze škol rakety, nález nehlásila a rakety později zmizely.

Poté generální tajemník OSN Pan Ki-mun nařídil nové předpisy ohledně takových nálezů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2014