Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí:

Za všechno může Hamas

30. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Edward Stourton, reportér pořadu rozhlasu BBC World at One: Paul Hershman je mluvčí izraelského ministerstva zahraničí. Pane Hershmane, lidi na tom, co říkal Chris Gunness, bude šokovat, že vám OSN řekla sedmnáctkrát, kde tato škola OSN je a že je plná uprchlíků. Což vy ovšem víte stejně. Předpokládám, že takovéto informace předáváte velitelům na bojišti?

Paul Hershman: Nechci se hádat s Chrisem Gunnessem. Faktem je, že pravdivost jeho výroků je prokázána jako nepravdivá.

Edward Stourton: V jakém smyslu? Zabývejme se tímto konkrétním příkladem a řekněte mi, co říkal nepravdivého.

Paul Hershman: Tohle je přesně katastrofa, kterou způsobuje Hamas. Proto jsme tento konflikt nechtěli.

Edward Stourton: Jak to? Jak je za tento incident odpovědný Hamas? Za to, co se dnes ráno stalo v té škole OSN?

Paul Hershman: Jde o celou řadu témat. Jak víte, generální tajemník OSN odsoudil Hamas, že proměňuje školy OSN ve vojenské cíle.

Edward Stourton: To se ale netýká tohoto případu, že? Říkáte snad, že kdyby v té škole byly zbraně, tak byste na ni zaútočili úmyslně?

Paul Hershman: Jsme v bojové zóně. Existuje povinnost, nejen právo, našich jednotek, aby se bránily, když na ně někdo střílí. A tady jde o cynismus a ostudné chování Hamasu a také dalších teroristických organizací v Gaze, které se záměrně umisťují do míst, někdy do škol, někdy vedle škol. Někdy střílí z nemocnic - -

Edward Stourton: Tak to promiňte. Nikdo neříká, že se tohle stalo v tomto případě.

Paul Hershman: To není pravda. Je naprosto jasné, že naše jednotky se staly terčem střelby a střelbu opětovaly. A během bojů dochází k hrozným věcem.

Edward Stourton: Takže vy říkáte, že i když jste věděli, kde přesně ta škola je, a že je plná uprchlíků, vaše jednotky ji zasáhly, když začaly střílet.

Paul Hershman: To je možné, my to vyšetřujeme. V průběhu bojů je obtížné zjistit, co se děje. Na rozdíl od jiných lidí, my se snažíme jednat nesmírně odpovědně. Kontrolujeme všechna fakta, nechováme se jak Chris Gunness.

Edward Stourton: Potíž samozřejmě je, že pokaždé, když se něco takovéhleho stane, přicházíte o stále větší počet přátel v zahraničí.

Paul Hershman: V tom s vámi nesouhlasím. V posledních několika dnech vyjádřilo všech 28 členských zemí EU včetně Británie podporu Izraeli. Požadovaly, aby Hamas a další teroristické organizace byly odzbrojeny. Totéž nedávno řekla americká vláda.

Edward Stourton: Dovolte, abych vám citoval, co dnes řekl britský ministr zahraničí Philip Hammond. "Izrael musí pochopit, že zatímco hájí svou bezpečnost a snaží se zlikvidovat rakety a tunely, také tím ochromují podporu, kterou dostávají ze Západu."

Paul Hershman: Má právo na svůj názor. Fakta jsou jiná. (...)

Zdroj v angličtině (audio) ZDE

0
Vytisknout
8770

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014