Izrael dál zintenzivní vojenskou ofenzívu v Gaze navzdory mezinárodním protestům

30. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izraelský bezpečnostní kabinet v rozhodl, že od středy od večera bude pokračovat s intenzivními vojenskými údery proti Gaze, navzdory silným mezinárodním protestům. Podle premiéra Binyamina Netanyahua není Izrael "blízko příměří", citoval list Haaretz nejmenovaného vysokého vládního činitele. Izrael podle něho zohlední jen takové návrhy příměří, které "vezmou v úvahu důležité potřeby Izraele". Vojenské operace Izraele v Gaze budou pokračovat a izraelská armáda "ještě více zintenzivní své útoky proti Hamasu a dalším teroristickým organizacím".

Bílý dům, který se s Netanyahuem neshoduje ve věcech možného příměří, reagoval na ostřelování školy izraelskou dělostřeleckou palbou ve středu ráno vydáním neobvykle ostrého odsouzení incidentu a vyjádřením vážného znepokojení, že tisíce Palestinců, kteří se ve škole ukrývali, jsou nyní ohroženi.

Spojené státy neobvinily konkrétně Izrael z odpovědnosti za bombardování školy a uvedly, že o okolnostech útoku existují prý "rozporné informace". Naznačený odsudek Izraele však je dosud nejostřejším jazykem, jakého USA použily od počátku konfliktu v Gaze. USA také odsoudily skrývání zbraní ve školách OSN, i když američtí činitelé přiznali, že nemají informace, že by v bombardované škole byly nějaké zbraně.

Hamas požaduje zrušení blokády a propuštění svých vězňů z Izraaele jako podmínku pro ukončení odpalování svých většinou zcela neúčinných raket do Izraele. Hamas odmítl nejnovější příměří vyhlášené Izraelem jako PR trik, protože příměří platí údajně jen pro některé oblasti v Gaze, jinde bombardování pokračuje.

Izrael se mezitím snaží neutralizovat ošklivou potyčku se Spojenými státy. Ron Dermer, izraelský velvyslanec v USA, obvinil "izraelskou velmi bouřlivou demokracii" z ostrých útoků proti americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu a distancoval od těchto útoků izraelského premiéra. Izraelští činitelé se rozzuřili, že Kerry navrhl, aby se vyjednávání o příměří v Gaze účastnilo i Turecko a Katar, které mají politicky blízko k Hamasu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5863

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014