Ekvádorský ministr:

Británie porušuje lidská práva Juliana Assangeho

18. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace, pondělí 11.15: : Julian Assange uspořádal na ekvádorském velvyslanectví v pondělí tiskovou konferenci a uvedl, že "brzo ekvádorské velvyslanectví opustí, nikoliv však z důvodů, o nichž píše Murdochův tisk". Odmítl svůj výrok vysvětlit. Citoval názor americké lidskoprávní organizace Human Rights Watch, která požaduje, aby USA zrušily jeho vyšetřování. Sky Television, kterou částečně vlastní Murdochovo tiskové impérium, uvedla, že Assange je vážně nemocen. Na dotaz reportérů o stavu jeho zdraví uvedl Assange, že nikdo by nebyl nepostižen dvouletým pobytem v budově bez přímého slunečního světla.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino si stěžoval, že Británie neprojevuje zájem o vyřešení případu zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assangeho, který je nucen setrvávat na ekvádorském velvyslanectví v Londýně už déle než dva roky.

Patino zdůraznil, že je přesvědčen, že Británie porušuje lidská práva Juliana Assangeho tím, že mu znemožňuje opustit budovu velvyslanectví. "Myslím, že v Británii neexistuje politická vůle najít řešení," dodal a varoval, že bez politického či právního řešení Assange stráví ve dvou miniaturních místnostech na ekvádorském velvyslanectví v Londýně zřejmě dlouhé roky.

"Britská vláda nepodnikla v tomto smyslu žádné kroky. Činíme návrhy, předložili jsme dokumenty, ale Británie jen zvýšila ostrahu velvyslanectví, aby Julian Assange ho nemohl opustit. Všichni po celém světě vědí, že jsou lidská práva Juliana Assangeho porušována."

Assange, 43, setrvává na ekvádorském velvyslanectví v Londýně od června 2012 poté, co tam požádal o politický azyl, aby nebyl deportován do Švédska, kde se má před soudem zodpovídat z údajného znásilnění dvou žen. Asssange se obává, že bude ze Švédska deportován do USA k politickému procesu za zveřejnění amerických diplomatických depeší na serveru Wikileaks.

Švédské soudy minulý měsíc odmítly pokus Assangeových právníků nechat zrušit jeho zatykač. Británie udržuje kolem ekvádorského velvyslanectví trvalou policejní ostrahu, která dosud stála britské daňové poplatníky více než 210 milionů Kč.

V minulých dnech přišly zprávy, že je Assange vážně nemocen, má chronické plicní onemocnění a nebezpečně vysoký krevní tlak. Ekvádor požádal Británii, aby v případě zdravotní krize svolila, aby byl Assange dopraven diplomatickou limuzínou do nemocnice, avšak Británie to odmítla.

Ekvádorský ministr zahraničí uvedl: "Jsme znepokojeni důsledky případné zdravotní krize bez přístupu k nemocniční péči pro Juliana Assangeho. Spojené království a Švédsko by měly zvážit, zda jsou ochotny přijmout odpovědnost za takové důsledky."

Ekvádor uvedl, že zvažuje, že zažaluje Británii u mezinárodního soudního dvor, což je arbitrážní mezistátní soud OSN, pokud Británie neumožní Assangeovi odcestovat do Ekvádoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7701

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2014