Angličané se Skotům chtějí pomstít, ať budou v referendu o nezávislosti hlasovat jakkoliv

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu, provedeného v rámci projektu Future of England Survey, vyplynulo, že i kdyby Skotsko 18. září 2014 hlasovalo proti skotské nezávislosti, drtivá většina občanů Anglie je chce potrestat. Angličané chtějí zajistit, aby skotští poslanci v londýnském parlamentu nesměli hlasovat o zákonech pro Anglii a většina dotazovaných také požaduje, aby Británie snížila veřejné výdaje pro Skotsko o 10 procent, neboť podle některých výpočtů jsou prý vyšší než v Anglii. Většina Angličanů si myslí, že Skotsko a Anglie jsou stejně na trajektoriích, které povedou k jejich postupnému dalšímu vzdalování.

Angličané také drtivou většinou nechtějí, aby Skotsko po vyhlášení nezávislosti smělo dál používat britskou libru. Jen 19 procent Angličanů podporuje skotskou nezávislost a jen 23 procent Angličanů by Skotům dovolilo, aby dále používali po vyhlášení nezávislosti skotskou libru.

Nicméně 42 procent Angličanů si myslí, že by existující skotský parlament v Edinburku měl dostat větší pravomoci ohledně vybírání daní.

Jen 10 procent Angličanů se domnívá, že referendum o nezávislosti Skotska povede k zlepšení vztahů mezi Skotskem a Anglií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7624

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2014