Poslední televizní diskuse před hlasováním o skotské nezávislosti byla masakr

26. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

V pondělí večer se konala druhá a poslední televizní diskuse mezi šéfem skotských nacionalistů Alexem Salmondem a Alistairem Darlingem, bývalým labouristickým ministrem financí a šéfem kampaně "Better Together", usilující zabránit vyhlášení nezávislosti Skotska. Televizní debatu tentokrát na celé čáře vyhrál Alex Salmond, podle průzkumu veřejného mínění provedného mezi televizními diváky společnosti ICM a deníkem Guardian, ho vítězem debaty prohlásilo 71 procent diváků. Na názory v širší společnosti to však prý dopad nemělo, neboť jak počet stoupenců, tak počet odpůrců nezávislosti Skotska stoupl po této televizní debatě o 1 procento. Stále zůstává velký počet nerozhodnutých voličů.

"Proč tady stojíte a hájíte konzervativní politiku na společné platformě s konzervativci?" ptal se Salmond Darlinga, který odpověděl, že nepodporuje ani konzervativce, ani skotské nacionalisty.

Salmondovi diváci v televizním studiu opakovaně tleskali, když zdůrazňoval, že referendum, které se bude konat za tři týdny, dne 18. září, poskytne Skotsku "přiležitost převzít moc do skotských rukou". Salmond apeloval na 4,2 miliony skotských voličů: "Je čas, je náš čas. Toto je naše chvíle. Využijme ji teď."

Avšak debata často degenerovala v hádku, když na sebe oba debatéři křičeli, moderátor je nezvládal. Hádali se o budoucí měnu, která se bude používat ve Skotsku, o ropu a o státní zdravotnictví. Darling nakonec v debatě musel přiznat, že Skotsko klidně může dál používat anglickou libru, neboť je to volně přístupná měna na mezinárodních trzích.

Darling obvinil Salmonda, že šíří lži a "děsivé historky" o údajné likvidaci státního zdravotnictví Anglií.

Debata zřejmě dodá energii stoupencům nezávislosti. Avšak ve veřejnosti se zcela neprojevila. Podpora pro skotskou nezávislost podle rychle provedeného nového průzkumu po televizní debatě stoupla o 1 procento, ze 44 na 45 procent, avšak podpora pro odpůrce nezávislosti také stoupla o jedno procento, ze 46 na 47 procent. Pikantní ovšem je, že průzkumy veřejného mínění operují s pásmem nepřesnosti 3 procent.

Skotsko dostane nové pravomoci ohledně sociálních služeb a daní a zároveň si zachová bezpečnost a stablitu členství ve Velké Británii, argumentoval Darling. Popíral Salmondovo tvrzení, že angličtí konzervativci chtějí zlikvidovat skotské státní zdravotnictví, které v současnosti poskytuje veřejnosti daleko sociálnější služby než zdravotnictví anglické (ve Skotsku se neplatí poplatky za recepty, skotský stát plně financuje pobyt přestárlých lidí v domovech pro přestárlé, atd. Mimochodem, ve Skotsku neexistuje bezdomovectví, protože po jediné noci strávené na ulici skotskýc stát umisťuje bezdomovce do ubytoven.)

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9320

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014