NATO obvinilo Rusko z narušení ukrajinské suverenity

29. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

NATO obvinilo Rusko z "do očí bijícího porušení" ukrajinské suverenity a zapojení do přímých vojenských operací na podporu proruských povstalců.

Generální tajemník Anders Fogh Rasmussen prohlásil, že "navzdory prázdnému popírání" je nyní jasné, že Rusko ilegálně překročilo hranice Ukrajiny. NATO podle něj bude respektovat ukrajinská rozhodnutí ohledně bezpečnosti, poté, co premiér Jaceňuk oznámil, že bude usilovat o členství v NATO.

Rusko popírá, že by na Ukrajinu posílalo jednotky a zbraně.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil ukrajinskou vládu z vyvolání krize a přirovnal obklíčení dvou měst na východě držených separatisty, Doněcka a Luhanska, k blokádě Leningradu nacistickým Německem.

"Je nezbytné přimět ukrajinské úřady k zahájení vážných jednání [s povstalci]," prohlásil Putin.

Podle údajů OSN v bojích na východě Ukrajiny od dubna zemřelo takřka 2 600 lidí, poté co ruská anexe Krymu vedla povstalce k obsazení velkých částí Doněcké a Luhanské oblasti.

Těžké boje pokračují v okolí strategického přístavu Mariupol na pobřeží Azovského moře. Povstalecké síly se snaží obsadit město, ukrajinské se tu zakopávají. Postup povstalců vyvolal obavy, že Kreml může usilovat o vytvoření pozemního koridoru mezi Ruskem a Krymem. Ve čtvrtek povstalci obsadili nedaleké město Novoazovsk.

Separatisté také hlásí, že obklíčili vládní vojáky na několika místech na severu nedaleko Doněcka. V oblasti Ilovajska jsou ukrajinské jednotky odříznuty a žádají o zásoby a posily.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes prohlásil, že jeho země otevře otázku členství v NATO. Oznámil, že do parlamentu posílá předlohu vyzývající ke zrušení statutu země stojící mimo vojenské bloky, což by mělo otevřít cestu ke vstupu do NATO.

NATO ve čtvrtek zveřejnilo satelitní fotografie ukazující kolony ruských ozbrojených sil na ukrajinském území a dodalo, že na Ukrajině operuje přes tisíc ruských vojáků.

Generální tajemník NATO Rasmussen naznačil, že NATO je otevřeno zvážení ukrajinské žádosti o vstup, pokud splní podmínky. (Až dosud se od uchazeče požadovalo, aby měl vyřešeny územní spory se sousedními zeměmi - pozn. KD.)

V roce 2008 Ukrajina požádala o členství, ale dva roky poté nový prezident Janukovyč žádost stáhl kvůli úpravě vztahů s Ruskem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7899

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014