Skotsko odmítlo nezávislost

19. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Skotští voliči v referendu odmítli nezávislost, poměrem 45 ku 55 procentů hlasů.

Skotsko hlasovalo proti ukončení své 307 let existující unie s Anglií a Walesem. Skotská nacionální strana přiznala porážku v historickém referendu.

Poté, co byly vyhlášeny výsledky z 30 z 32 volebních okrsků, vyšlo najevo, že přibližně 55 procet voličů, včetně voličů ve velkých městech Glasgow, Edinburk a Aberdeen, odmítlo nezávislost.

Kampaň pro nezávislost zaznamenala čtyři velké úspěchy, v největším skotském městě Glasgow získala 53 procent hlasů, 54 procent v okrese West Dunbartonshire, 57 procent v Dundee a 51 procent v North Lanarkshire.

Avšak unionisté zvítězili v 26 volebních okrscích. Drtivou měrou zvítězily v oblastech, kde se jejich vítězství očekávalo, včetně Edinburku, Aberdeenshiru a Borders, pohraniční oblasti s Anglií, ale také v oblastech, které mohli získat separatisté, včetně Falkirku, Eilean Siar a okrsku Clackmannanshire.

Britský premiér David Cameron na Twitteru blahopřál šéfovi unionistické kampaně Alistairu Darlingovi k "dobře vedené kampani".

Skotský premiér Alex Salmond konstatoval v projevu krátce po šesté hodině ranní, že přijímá, že Skotsko "v této etapě" se rozhodlo hlasovat proti nezávislosti. Varoval však, že unionistické strany musejí splnit přísliby ohledně poskytnutí větších pravomocí skotskému parlamentu.

"Skotsko očekává, že tyto přísliby budou rychle splněny," řekl Salmond a dodal, že bude "pracovat konstruktivně v zájmu Skotska i celé Británie".

Salmond poděkoval občanům Skotska, že z nich 1,6 milionů lidí hlasovalo pro nezávislost a chválil inspirující volební kampaň. "Dotkli jsme se těch částí komunity, jichž se politika dosud nikdy nedotlka," uvedl.

Liberálně-demokratický náměstek britského premiéra Nick Clegg uvedl, že referendum "charakterizuje nejen novou kapitolu pro Skotsko v rámci Británie, ale také širší ústavní reformu po celé Unii". "Musíme nyní vypracovat včas a plně radikální balík nových decentralizovaných pravomocí pro Skotsko," dodal.

Jenže ten výsledek vyvolává riziko dalších svárů, neboť poslanci z Cameronovu Konzervativní strany hrozí, že se vzbouří proti pozdnímu Cameronovu příslibu poskytnout rychle skotskému parlamentu další pravomoci a ochránit jeho výdaje.

Britský premiér nyní chce rychle ukázat, že tři hlavní britské strany splní své závazky, které učinily během této předvolební kampaně, a že poskytnou Británii vysokou decentralizaci. Ministři jsou přesvědčeni, že je důležité to učinit rychle, aby se neopakovalo referendum jako v Quebecu.

Triumfalistické chování Ontaria v Kanadě oživilo separatistickou kauzu a ta téměř zvítězila v druhém referendu r. 1995.

Avšak Michael Gove, nynější konzervativní hlavní konzervativní funkcionář v britské parlamentu pro poslaneckou volební disciplínu, zdůraznil, že širší záruky budou muset být poskytnuty zájmům anglických, velšských a severoirských poslanců.

Navzdory své porážce bude nyní Salmond požadovat podstatné zvýšení pravomocí skotského parlamentu, vzhledem k tomu, že se separatistická kampaň dostala pouhých pět procentních bodů od vítězství.

Především bude požadovat podstatné zvýšení pravomocí skotského parlamentu určovat daně.

Volební účast byla relativně vysoká, často nad 80 procent, avšak v oblastech, které hlasovaly pro nezávislost, byla nižší, než se očekávalo: v Dundee byla 78,8 procent a v Glasgow 75 procent. V oblastech, které hlasovaly proti nezávislosti, bylo vyšší, v Edinburku byla 89,6 procent a v Borders se předpovídá také jako velmi vysoká.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8058

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014