Chodorkovskij "je ochoten postavit se do čela Ruska"

21. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Bývalý ruský miliardář Michail Chodorkovskij, který strávil deset let ve vězení poté, co zaujal vzdorné postavení proti Kremlu, se vyjádřil, že by byl ochoten postavit se do čela Ruska, pokud by byl o to požádán.

Chodorkovskij učinil toto prohlášení při založení internetového hnutí nazvaného Otevřené Rusko. Porušil tím svůj příslib neangažovat se v politice, který učinil poté, co mu minulý prosince Vladimír Putin udělil milost.

"Neměl bych zájem o to stát se ruským prezidentem v době, kdy by se země rozvíjela normálně," cituje ho francouzský deník Le Monde. "Avšak pokud by to vypadalo, že je nutné, že je třeba překonat krizi a provést ústavní reformu, jejíž podstatou by bylo přerozdělit prezidentské pravomoci ve prospěch soudnictví, parlamentu a občanské společnosti, pak bych byl ochoten tento úkol přijmout."

Cílem organizace Open Russia je sjednotit proevropské Rusy ve snaze omezit Putinovu absolutistickou moc.

"Menšina bude vlivnám pokud bude organizovaná," řekl Chodorkovskj během ceremonie, vysílané online z Paříže.

Chodorkovskij a jeho stoupenci tvrdí, že k politickým změnám v Rusku by mohlo dojít rychle, a upozorňoval, že je na čase uvažovat o Rusku po Putinovi.

Zdůraznil, že jeho projekt - pojmenovaný po jeho charitativní organizaci, která byla zlikvidována po jeho uvěznění - bude onlinová "platforma" pro lidi obdobného mínění, nikoliv politická strana.

Pařížské ceremonie se účastnili ruští aktivisté a prominentní emigranti jako ekonom Sergej Gurjev a podnikatel Jevgenij Čičvarkin, který žije v Londýně. Oba uprchli z Ruska, protože se ocitli pod tlakem ruských tajných služeb.

Chodorkovskij, který žije se svou rodinou ve Švýcarsku, otevřeně podporoval ukrajinské povstání, které svrhlo Moskvou podporovaného prezidenta Janukovyče. Zdůraznil však, že si nepřeje pro Rusko krvavou revoluci.

Chodorkovskij, bývalý šéf už zrušené ropné firmy Yukos uvedl, že všichni, kdo podporují proevropskou orientaci Ruska, by se měli připravit na parlamentní volby v roce 2016. "Podporujeme evropskou volbu, neboli stát, v němž vládne zákonnost. Jsme přesvědčeni, že tvrzení, že 'Rusko není Evropa'je lež, která je společnosti vnucována záměrně. Dělají to ti, kteří chtějí Rusku vládnou po celý žuvot, ti, kteří plivou na zákonnost a spravedlnost," řekl Chodorkovskij a kritizoval tím zjevně Putina.

"Jsme v Evropě, zeměpisně i kulturně. Nejsme jen ruští Evropané. Jsme vlastenci a skuteční vlastenci slouží své zemi a svému lidu i v temných reakčních časech."

Stoupenci Chodorkovského vyjádřili naději, že tento projekt Rusy osloví a umožní jim prohlédnout lživost ruské státní propagandy.

"Je načase otevřít ústa," řekl Čičvarkin. "Stojíme na dlouhé, těžké a nebezpečné cestě," zdůraznil bývalý náměstek ministra financí a ekonom Sergej Aleksašenko.

Ruská státní média o Chodorkovského akci neinformovala a internetové stránky projektu se staly terčem soustředěného útoku denial of service.

K pokusům zabránit aktivistům na účasti na této ceremonii došlo v městech Nižnij Novgorod a Jaroslavl.

Zatímco mnozí Rusové se vysmívají Chodorkovského projektu, že je v zahraničí, někteří uvedli, že by mohl v dlouhodobé perspektivě přinést prospěch.

"Takový projekt nutně potřebujeme," řekl politický analytikl Mark Urnov. Charakterizoval jako jako "protilátku" proti tvrdé realitě dnešního Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10270

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2014