O čtvrté skupině, aneb Умом Россию не понять

23. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pan Pavel Urban ZDE se omlouvá za domýšlení názoru signatářů petice Evropané proti válce, která požaduje jednostranné a bezpodmínečné zastavení sankcí proti Rusku. Urban se snaží odlišit tři možné skupiny signatářů: Ty, kteří připouštějí, že také ruská věrchuška se na Ukrajině dopouští odsouzeníhodných činů, ale domnívají se, že v jejím případě to není důvod k sankcím; ty, kdo petici podepsali, aniž by přemýšleli o důvodech sankcí; a konečně třetí skupinu těch, kdo se domnívají, že Kreml se na Ukrajině ničeho odsouzeníhodného nedopouští. Podle mých zkušeností a četných čtenářských reakcí však existuje ještě další skupina příznivců Ruska volající po zrušení sankcí.

A sice tito lidé argumentují následovně: Rusko má plné právo jednat právě tak, jak jedná, protože anektuje cizí území úplně stejně, jako jednal Západ v roce 1848 (americká válka o Texas) nebo 1870 (prusko-francouzská válka). Západ tak ale jednat nesmí a měl by dokonce nechat i sankcí. Avšak Rusko je třeba chápat. Bylo ďábelsky vyprovokováno, přinuceno k agresi, jen reagovalo. Co je v rámci politiky velkého klacku ZDE dovoleno medvědovi, není dovoleno volovi.

S logikou a jejím domýšlením se tu nikam nedojde. Je pouze třeba připomenout lyrismus konzervativního publicisty 19. století Fjodora Tjutčeva:

Умом Россию не понять
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать ---
В Россию можно только верить.

Mysli Rus jasná nikdy není,
společným metrem ji nezměří
v jejím svérázném postavení -
v Rus, v tu je možno pouze věřit.

Protože báseň je přece jen poněkud kryptická, můj překlad navíc změnil metrum a existuje rozvinutá česká tradice roubování východních motivů na motivy autochtonní, vypůjčím si pro lepší srozumitelnost ještě starší text skupiny Spirituál kvintet:

Já o městě vím, tam chtěl bych žít hned,
má z kamene chrám a věží má pět,
pět má město věží, haleluja.

Ten, kdo chce uvěřit, věří,
ten, kdo chce uvěřit, věří,
ten, kdo chce uvěřit, věří,
pět má město věží, haleluja...

0
Vytisknout
5686

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2014