Starostové vzkazují vládě: Nečekáme na vás, začínáme zveřejňovat smlouvy na internetu sami

24. 9. 2014

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva sdružení Oživení

Zatímco veřejnost sleduje urputný boj vlády, jak neschválit registr smluv, skupina starostů vyzývá své kolegy, aby smlouvy začali zveřejňovat sami už nyní.

Praktický manuál pro starosty

Takřka stovka starostů obcí, od velkých měst po malé vesnice, podpořila před několika měsíci na internetu návrh zákona o registru smluv výzvou Starostové pro transparentnost. Dali tak veřejnosti jasně najevo, že se zveřejňování smluv neobávají, jak argumentují někteří jeho odpůrci.

,,Zjistili jsme, že již desítky obcí od Prahy přes Liberec, České Budějovice, Děčín až po mnoho malých vesnic smlouvy zveřejňují a vidí v tom převážně výhody jak pro svůj úřad, tak především pro své občany", uvedl Vít Masare z Oživení.

Oživení proto vybudovalo na stránkách www.starostoveprotransparentnost.cz podpůrnou základnu pro ty, kdo zveřejňovat smlouvy chtějí, pouze dosud nevěděli, jak na to, chyběl jim čas či zkušenosti, potřebovali se poradit. Nový web, který Oživení spustilo, obsahuje jasně popsané konkrétní kroky, jak smlouvy zveřejňovat společně se zkušenostmi těch, kdo to již dělají. Dále bude představitelům obcí k dispozici právní poradenství, pokud si nebudou se zveřejňováním vědět rady.

"Desítky starostů vyjádřily vůli zveřejňovat smlouvy. Je férové je nyní konkrétně podpořit, aby mohly s uveřejňováním bez obav začít či aby pro ně uveřejňování smluv bylo co nejméně zatěžující," dodává Lenka Franková z Oživení.

Výzva starostů pro transparentnost jejich kolegům:

Bez ohledu na lavírování a kličkování poslanců chceme občanům ukázat, že změna může přijít i zdola, od starostů měst a obcí. Nechceme se spoléhat na předvolební sliby, které pro mnohé poslance nic neznamenají.

Chceme zveřejňovat smlouvy i přesto, že nám k tomu vláda neposkytla centrální nástroj v definitivní podobě. Přes naši trvající podporu zákonu o registru smluv, chceme již nyní tuto podporu společně proměnit ve skutečnou transparentnost, na kterou, pokud by měla záviset na poslancích, bychom čekali zřejmě věčně.

Vyzýváme proto všechny starostky a starosty obcí, aby se k iniciativě Starostové pro transparentnost připojili, začali uveřejňovat smlouvy a dali tak najevo, že jim záleží na otevřeném přístupu k občanům i na úspoře veřejných prostředků.

0
Vytisknout
5647

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2014