Vesmírný turismus ve Skotsku?

24. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Lossiemouth v severní části okresu Moray na severovýchodě Skotska je jedním z osmi možných míst pro vybudování britského kosmodromu. Čelkem šest kandidátských lokalit se nachází na území Skotska.

Základna pro pilotované lety a dopravu satelitů by měla být v provozu již od roku 2018 a vláda má brzy rozhodnout o jejím umístění. Sedmitisícové pobřežní městečko Lossiemouth by takový projekt zcela proměnil. Přilákal by podnikatele a turisty.

Kořeny astronauta Neila Armstronga sahají do jihoskotského Langholmu a v roce 1972 během návštěvy slavný Američan prohlásil, že Langholm považuje za své rodné město.

"Vesmír je pro Británii velký byznys," říká ministr ekonomiky Vince Cable. Podle něj již ročně přináší až 11,3 miliardy liber a zajišťuje téměř 35 000 pracovních míst. Do roku 2030 by se zisky odvětví mohly zvednout až na 40 miliard liber a může být dosaženo až 10% podílu na trhu, tvrdí ministr. Ale země si musí pospíšit a připravit se na nové technologie.

Kosmická loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic má vynést turisty na šest minut do volného prostoru a dosáhnout stavu bez tíže v rámci balistického skoku, po němž se vrátí zase zpátky na zem. Jeden let v celkovém trvání dvě a půl hodiny by měl stát 145 000 liber. Zařízení bude ovšem prohlášeno za "experimentální letadlo" a pasažéři budou muset podepsat prohlášení o tom, že se seznámili s možnými riziky. A společnost počítá, že pokud se odvětví uchytí, suborbitální let by časem neměl stát více, než 2 000 liber. Tolik dnes stojí cesta na Mount Everest.

Nedostatek zákazníků však přesto zřejmě nehrozí. Společnost Virgin Galactic již předem obdržela platby přesahující 50 000 000 liber od 650 klientů, včetně herců Toma Hankse, Ashtona Kutchera a Angeliny Jolie, závodních pilotů Rubense Barrichella a Nikiho Laudy, vědce Stephena Hawkinga a teenagerského idolu Justina Biebera.

Očekává se, že kosmodrom vznikne v blízkosti moře, čímž se sníží rizika vyplývající z možných havárií. Proti Lossiemouthu však hovoří klima - často tu prší, vane silný vítr, a to by mohlo omezit počet potenciálních letů.

Dříve město žilo z rybolovu, dnes 21% pracovních míst zajišťuje přímo nebo nepřímo britská letecká základna.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7396

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014