IQ Roma servis získal evropské ocenění

24. 10. 2014

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva IQ Roma servisu

Evropský hospodářský a sociální výbor v Bruselu udělil dne 16. října 2014 ocenění občanskému sdružení IQ Roma servis za činnost vedoucí ke zlepšení hospodářského a sociálního začlenění Romů. Ocenění si přímo z Bruselu odnesly zástupkyně IQ Roma servisu Katarína Klamková, ředitelka a Kateřina Plachetková, pedagogická pracovnice. Více k ceremonii a fotografie z akce naleznete v článku Kateřiny Plachetkové ZDE.

IQ Roma servis získal za činnost vedoucí ke zlepšení hospodářského a sociálního začlenění Romů evropské ocenění a z celkového počtu 81 nominovaných z celé Evropské unie se umístil na druhém místě. Součástí ocenění je také peněžitá odměna ve výši 7,5 tisíc EUR, o jejíž využití rozhodne členská schůze IQ Roma servisu. Nicméně je patrné, že volné finanční prostředky využije organizace na zlepšení stability financování. U neziskových organizací je zejména nejvíce potřebné finančně zajistit chod organizace v období leden až březen.

Pracovníci organizace jsou na získané ocenění patřičně hrdí. Například Ivona Parčiová, jedna z romských pracovnic IQ Roma servisu, která říká, jak je hrdá na tak významné ocenění udělené právě proromské organizaci a dodává, že úspěšnost organizace není závislá na etnickém původu vedení, ale na vizi organizace, schopnostech a citu vedoucích pracovníků.

"Někdy je slyšet nepříjemné hlasy lidí, kteří naráží na neromský původ ředitelky IQ Roma servisu, ředitelky jedné z největší organizace pracující s Romy v České republice. To ovšem není důležité. V IQ Roma servisu pracuji již několik let a vím, co vše Katarína Klamková pro rozvoj organizace a zejména zlepšení postavení Romů v ČR udělala, a to nejen jako ředitelka IQ Roma servisu, ale jako člověk. Jsem ráda, že na pozici ředitelky je právě ona, protože Katarína dokáže organizaci vést dopředu s vizí a neústupně za tak náročnou vizí bojovat. Její píle a snaha o zlepšení postavení Romů je hezky vidět nejenom na výsledcích a ocenění organizace, ale také na rozvoji pracovníků jednotlivých týmů, ve kterých Romové zastávají pozice nejenom běžných pracovníků, ale i vedoucích nebo členů organizace s rozhodovací pravomocí. Je jasné, že sociální či etnické problémy nezmizí ze dne na den, ale je potřebné trpělivě bojovat za změnu, o což IQ Roma servis pod vedením Kataríny Klamkové poctivě usiluje různými způsoby přímé nebo koncepční práce i za spolupráce odborníků, politiků a samozřejmě Romů. To je důležité."

0
Vytisknout
7104

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2014