K Zemanově zahraniční i jiné politice

30. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Je mi naprosto odporné se vyjadřovat k banalitám, k nimž se v sebeposedlém českém rybníčku, z něhož není vidět nikam jinam a jehož obyvatelé se zabývají jen žabomyšími válkami, aniž by vnímali, co jim dlouhodoběji hrozí a jak se vůči tomu postavit, vyjádřil snad už skoro každý. Až patologicky infantilní je nenávist pražské kavárny vůči prezidentu Zemanovi. Co o tom proboha dál psát. Ta nenávist, pramení, myslím z totalitní frustrace - Zeman pražským kavárenským povalečům a členům prostě narušuje jejich kruhy - a myslím, že to dělá provokativně a schválně.

Zeman samozřejmě není žádný lumen a celá řada jeho postojů a činů je kontroverzní a nesprávná. Zejména v zahraniční politice. Absolutním neporozuměním je Zemanova islamofobie (v níž si ovšem zjevně notuje s většinou rasistickou českou veřejností) a jeho výroky, jimiž po světě proslul (deník Independent ho tehdy nazval "idiotem z České republiky"), jako že "Palestinci by se měli zavřít do koncentračních táborů" a nejnověji, že "teroristy musíme zabíjet". To skutečně problém mezinárodního terorismu vyřeší. :)

Naproti tomu Zemanova cesta do Číny byla z ekonomického hlediska správná a je tragické, že nikdo v českých médiích ho za tuto iniciativu nepochválil. Hospodářské styky s jinými zeměmi jsou v současnosti všude vratké a nemůže být špatné navazovat ekonomické styky s Čínou. Nejsem si ovšem jistý, zda tím nejlepším a nejetičtějším vývozem české hospodářské moci je vyvážet do Číny sporné firmy, jako je Home Credit.

Souhlasím, že je naprosto směšné, aby miniaturní Česká republika četla Číně levity o jejím nedodržování lidských práv. Číňané to totiž stejně nebudou poslouchat. Jenže podobně, jako je trapné lézt do zadku Spojeným státům, tím, že jsou čeští politikové vůči USA papežštější než papež, stejně trapné je lézt kamsi Číňanům a výslovně souhlasit s jejich okupací Tibetu a dát jim k tomu ještě i Tchajwan. :) Bývalý český ministr zahraničí Jan Kavan se vyjádřil, že Česko jako středněvelká až malá země nemůže nikdy mít úplně nezávislou zahraniční politiku, ale v některých věcech by čeští politikové měli aspoň mlčet. Totéž platí i o Zemanových výrocích o Tibetu a Tchajwanu v Číně. Vždyť mohl mlčet. Je jasné, že lidskoprávní tirády čínští komunističtí představitelé od českých politiků poslouchat nebudou, tomu se jen tak mohou vysmát, k útlaku však v Číně dochází a to nejmenší, co můžeme udělat, je nechválit to, prostě mlčet.

Naproti tomu mi vůbec nevadí, že se Zeman z Číny vrátil podnikatelským letadlem. Když Schwarzenberg namítá (vůbec nevnímá, že má jako bývalý prezidentský protikandidát střet zájmů, a že by tedy měl při kritice Miloše Zemana být spíš zticha, protože to nikdo nemůže brát vážně - jenže kdo by v ČR bral vážně takový pojem jako střet zájmů nebo absenci integrity!), že by za použití soukromého letadla "jinde" musel prezident dávno odstoupit; to nezná britské konzervativce, kteří samozřejmě bezostyšně získávají od soukromých příznivců z byznysu obrovské částky, a jsou na to ještě hrdí, totéž platí v Americe. Vždyť letem z Číny soukromým letadlem Zeman ušetřil peníze českým daňovým poplatníkům! Hlavní je, aby se to zveřejnilo, jinak to skutečně nevadí.

Co se týče vyznamenání k 28. říjnu, kromě skutečně slušných a záslužných vyznamenání se Zeman zjevně rozhodl znovu provokovat pražskou kavárenskou novinářskou obec, že poskytl medaile i dvěma svým filmařským příznivcům a jednomu svému lékaři. Je to samozřejmě signál, že prezident bude odměňovat jen "své lidi". Je to nesprávné, ale cožpak se to v českém, kmenově drsně rozděleném prostředí, neděje už dávno? Cožpak se neudělují novinářské ceny Ferdinanda Peroutky jen těm správným "pravicovým" novinářům, kteří šíří ten mýtus, že jedině jejich psaní je legitimní? Má jakákoliv cena, udělená v České republice, vůbec nějakou hodnotu, vzhledem k tomu, že se skoro vždycky se dává kamarádům? Cožpak v Česku nestačí prostě říct jméno, a už víte, ke kterému kmenu ti lidé patří? Cožpak Fórum 2000 není trapným shromážděním stoupenců opačné kmenové organizace? Zeman prostě vyznamenáním "svých lidí" jen potvrdil, že v Česku žádná nestrannost a objektivita neexistuje a dlouho ještě nebude. Dělá totéž jako jeho předchůdci, vyznamenali snad Klaus nebo Havel nějaké své odpůrce? Česko prostě není rozvinutá demokracie, kde by stál politik nad věcí a dokázal ocenit i někoho z opačného tábora. Na to je to stále příliš Balkán. Proč to české kavárenské povaleče rozčiluje? Jen proto, že favoriti jsou dnes jiní, než bývali?

0
Vytisknout
17217

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2014